Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa grzybowa z lanym ciastem i serem z niebieską pleśnią

Kremowa zupa grzybowa to numer 1 w naszej rodzinnej kuchni. Tym razem dodałam do niej ser pleśniowy, by nieco zaostrzyć jej smak. Przyznaję, wyszło ciekawie...

Zupa grzybowa z lanym ciastem i serem z niebieską pleśnią

Składniki zupy: ok. 200 g świeżych podgrzybków lub borowików (ok 300 g mrożonych), 150 g świeżych pieczarek, 100 g sera z niebieską pleśnią, 1 marchewka, 1/2 selera, 1  pietruszka, garść suszonych prawdziwków, 2-3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1/2 pora, sól, pieprz, 1,5 litra bulionu wołowego lub grzybowego, 1/2 kubka najlepiej słodkiej śmietanki 18%, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego.

Lane ciasto: 2 jajka, sól, 1 łyżka oleju, 4 łyżki zimnej wody, mąka pszenna

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Świeże grzyby oczyścić i pokroić. Dorzucić pół pęczka natki pietruszki razem z gałązkami oraz suszone grzyby i przyprawy. Zalać wszystko bulionem i ugotować do miękkości. Wkruszyć ser pleśniowy, zupę zmiksować i zagotować. Zabielić śmietaną.

Jajka dokładnie roztrzepać, dolać wodę i olej, wsypywać stopniowo mąkę, cały czas mieszając aż masa będzie gęsta, ale jeszcze lekko lejąca. Ciasto wlewać wąskim strumieniem do gorącej zupy, cały czas mieszając i chwilę pogotować.

Dodać resztę posiekanej natki i wymieszać.

  

Zupa grzybowa z lanym ciastem i serem z niebieską pleśnią

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 18 kwietnia 2013 07:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/18 09:53:29:

    Uwielbiam takie zupy :)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/18 18:15:40:

    Lubię takie innowacje tradycyjnych dań! Szczególnie cieszy mnie dodatek pieczarek ;)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/18 20:01:34:

    ale mi zrobiłaś ochoty na taką zupę

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/18 22:41:57:

    Świetna zupa. Ja równiez lubię grzybową, ale nikt nie podziela mojego lubienia ;-).
    Z serem - świetny pomysł :)

  • Gość mismakuje napisał(a) z 46.31.32.* komentarz datowany na 2013/04/19 08:19:41:

    Mam na koncie zupę z serkiem topionym, ale z takim z niebieską pleśnią? Musi fajnie "podkręcać" smak grzybowej :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 08:32:36:

    Zupę grzybową to my też uwielbiamy:). Najczęściej robię ją z kaszą jęczmienną, ale i taką z lanymi kluskami jadlam kiedyś w pewnej knajpce. Była pyszna .... dlatego też na talerz Twojej grzybowej się piszę:)

  • Gość slowo napisał(a) z *.vivaldiego.wroclaw.pl komentarz datowany na 2013/04/28 08:23:03:

    To lubię. Wygląda apetycznie i aż nie mogę się doczekać, kiedy wezmę się za realizację. Pozdrawiam z całego żołądka Adam Hofman z Poznania

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...