Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 12 kwietnia 2013

Sos paprykowy z pieczonych warzyw

Sos, który podaję do bardzo wielu potraw. Najlepszy będzie w sezonie paprykowym, ale i teraz, po długiej zimie dostarczy nam cennych witamin, zaostrzy smak dań i doda im koloru. Na zdjęciach nieprezentowana jeszcze pizza na twarogowym cieście z kurkami i serem Lazur oraz zapiekanka rybno ziemniaczana. A dziś podam sos z kotlecikami z ciecierzycy i szpinaku. Przepis wkrótce na blogu.

Sos paprykowy z pieczonych warzyw

Składniki:

2 czerwone papryki (bardzo dojrzałe)

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

kawałek selera

1 mała marchew

2 gałązki natki lub naci selera

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 łyżka octu balsamicznego z Modeny

cukier, sól i pieprz kajeński do smaku

2 łyżki masła



Papryki wypatroszyć, selera, czosnek, cebulę i marchew obrać. Warzywa pokroić w kostkę. Razem z natką umieścić w folii, posolić i wymieszać z miękkim masłem. Zawinąć szczelnie, położyć na blachę i piec ok. 40 minut w gorącym piekarniku. Następnie wyjąć, włożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i zagotować. Zmiksować, dodać przyprawy i zioła a następnie rozprowadzić koncentrat pomidorowy, jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku.

Sos paprykowy z pieczonych warzyw

Zapiekanka z rybą i sosem paprykowym 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 12 kwietnia 2013 09:36

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość veggie napisał(a) z *.dip.t-dialin.net komentarz datowany na 2013/04/12 10:45:42:

    Ale pyszny musi być, zapamiętuję :-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/12 11:45:28:

    ale pyszny musi byc ten sos :0 w sumie cały zestaw bym sobie zjadła

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/12 13:31:58:

    ooo idealny sosik do pizzy, coś dla mnie ;)

  • alohaskarbie napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/12 13:37:25:

    Lubie wszelkie sosy i dipy :) także, jak następnym razem będę na jakąś impreze robiła sosy, to Twój też na pewno pojawi się na moim stole :)

  • Gość Usagi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/04/12 19:01:30:

    Świetny pomysł. Takie domowe sosy są najlepsze, zwłaszcza zapasteryzowane i trzymane pod ręką. Potrafią uratować niejeden zabiegany obiad.

    Pozdrawiam serdecznie.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/14 22:11:01:

    Wygląda bardzo smakowicie, a konsystencją przypomina ajvar:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...