Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Gołąbki z wołowiną i kaszą bulgur w pikantnym sosie warzywnym

Jestem zachwycona smakiem kaszy bulgur. Nie trzeba jej gotować, a tylko zalać gorącym bulionem. W dodatku smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w gołąbkach. Niedługo pewno wykorzystam jej zalety, przygotowując sałatkę. A dzisiaj przepis na gołąbki z wołowiną, pieczarkami w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cukinii. Farsz zawijałam w liście włoskiej kapusty, bo jest szybsza w przygotowaniu i dla mnie po prostu smaczniejsza...

Gołąbki z wołowiną i kaszą bulgur w pikantnym sosie warzywnym

Składniki:

1 duża włoska kapusta
400 g kaszy bulgur
500 g chudej mielonej wołowiny
pół pęczka posiekanej natki
1 duża cebula
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
przyprawa Gyros i zioła kuchni włoskiej
1 litr bulionu

Sos:
1 duża czerwona papryka
1 młoda cukinia
500 ml przecieru pomidorowego (pasaty)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu
1 duża łyżka klarowanego masła lub olej
1 duża łyżka mąki
1 łyżka włoskich ziół
1 łyżka przyprawy Chili con carne lub innej paprykowej
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól, cukier, ocet balsamiczny do smaku i pieprz



W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

Kaszę zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na pół godziny, by napęczniała. W tym  czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Do mięsa dodać oczyszczone i pokrojone dość grubo pieczarki, smażyć aż  odparuje z nich płyn. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać z kaszą, przyprawami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem (ok. 1,5 szklanki). Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Garnek z gołąbkami stawiamy na palniku i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, uzupełniając płyn w razie potrzeby. Podajemy z gorącym sosem. Wcześniej możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić lekko na maśle.

Wykonanie sosu:

Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzyw i dusić na małym ogniu. Kiedy zmiękną, dodać mąkę i mieszając smażyć ok. ½ minuty. Wlać zimny bulion i mieszając, zagotować. Dodać przecier pomidorowy i koncentrat oraz przyprawy i zioła. Chwilę gotować, zabielić słodką śmietanką, doprawić do smaku.

Gołąbki z wołowiną i kaszą bulgur w pikantnym sosie warzywnym

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 kwietnia 2013 17:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość http: kuchennecudajoanny.blox.pl html napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/04/22 17:12:07:

    pycha:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 17:30:20:

    Bardzo chętnie bym spróbowała:)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 18:59:22:

    Oj tak! Zjadłabym chętnie takiego gołąbka :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 20:01:47:

    bardzo lubię gołąbki, ale w takiej wersji nie miałam okazji jeszcze ich jeść, może się skuszę i zrobię? :)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 20:17:28:

    Gołąbki nie muszą być wcale nudne, jak właśnie pokazałaś. Wspaniały przepis.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 21:51:00:

    Jakie ładne te gołąbki. Jeszcze takich nie jadłam.
    Bulgur znam, robiłam kiedyś z nim kotleciki:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 18:45:30:

    Dzięki tej kaszy gołącbki można przygotować znacznie szysbiej niż z ryżem:) ....a wygladają pysznie:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/24 16:27:41:

    Jakie fajne ;)) świetny pomysł no i apetycznie wyglądają

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...