Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 02 marca 2013

Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami

Smak suszonych grzybów to smak mojego dzieciństwa. Kiedy miałam 11 lub 12 lat pojechałam z rodzicami w Lasy Janowskie. Z ciężkim koszem spacerowałam, jęcząc i narzekając na bolące nogi.... Kiedy weszliśmy w rzadszy las wyrosła nagle przed nami łąka pełna przepięknych, jak malowanych podgrzybków. Na całą okolicę było mnie słychać. "Tato! Mam, mam!" Rzuciłam kosz, zapominając całkowicie o bolących kończynach, by na kolanach kosić, jeden po drugim cudowne, jak z dziecięcych bajek, z zamszową czapeczką, pachnące lasem sosnowym podgrzybki. Tata powiedział do mnie: "Patrycja, jeszcze tam masz!" Na to ja: "A nie tato, tamten jest twój" :) Do dziś wspominamy ze śmiechem tamte chwile, zwłaszcza że w ostatnich latach był nieurodzaj. Śmiałam się nawet, że chyba Wigilii nie będzie...

Teraz pasją grzybobrania zarażam męża i synów, tak jak tata zaraził mnie...

Tak się składa, że ma jedną najstarszą wnuczkę i pięciu wnuków i chciałby taką męską ekipę choć raz zabrać do lasu na grzybobranie. Jeszcze mu się to nie udało, bo rodzina w rozjazdach, ale sama zadbam w przyszłym roku, by jego marzenie się spełniło...

A dziś przepis na krupnik, który pamiętam z rodzinnego domu. Obowiązkowo z "naszych" grzybów :)

Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami

Składniki:

kawałek wędzonego żeberka (lub świeżego)

1 seler

1 marchew

3 ząbki czosnku

4-5 suszonych grzybów

kilka plastrów cebuli

2 średnie kremowe ziemniaki

2/3 szklanki kaszy jęczmiennej – drobnej lub średniej

1 listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

1 łyżka majeranku

2 łyżki posiekanej natki lub koperku

   

Żeberko umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i jałowcem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać marchew, cebulę i czosnek, po 5 minutach selera, a po kolejnych 5 przepłukaną kaszę. Po kolejnych 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy.

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 02 marca 2013 12:09

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/02 14:55:34:

    pyszna zupka, moja mama robi podobny ;)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/02 15:49:01:

    Kiedys nie znosiłam chodzić na grzyby .... ale kilka lat temu zakochałam się w grzybobraniu .... uwielbiam tez zbierać jagody:) .... i chodzić po lesie. Krupnik też uwielbiam i jem go ostatnio bardzpo często:). Następnym razem dodam sobie grzybka lub dwa:) buziaki

  • Gość sylka_rafcio napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/02 17:29:24:

    U mnie też dzisiaj krupnik :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/02 21:48:03:

    Uwielbiam krupnik :) jedna z moich ulubionych zup!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...