Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 19 lutego 2013

Pasztet z indyka bez pieczenia

Już prawie wiosna, a ja nie zdążyłam opublikować jeszcze przepisu na pyszny i łatwy pasztet., który przygotowywałam na Boże Narodzenie. Będzie można zatem z niego skorzystać na Wielkanoc :)  Gotując mięso na pasztet mamy jeszcze jedną korzyść, zostaje nam esensjonalny wywar na żurek, barszcz biały lub czerwony lub jakąkolwiek zupę, którą będziecie przygotowywać na święta.

Pasztet z indyka bez pieczenia

Składniki:

1 podudzie z indyka

1 płat mięsa z uda indyczego wraz ze skórą

200 g wątróbki z indyka

2 małe cebule (jedna do wywaru)

6 ząbków czosnku (połowa do wywaru)

1 marchew

1/2 selera

kilka suszonych grzybów

80-100 g masła, stopionego (w zależności czy dodajemy marchew i selera, wtedy więcej)

imbir

majeranek

mielony kminek

gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo starta

świeżo mielony pieprz

sól do smaku

      

Mięso oraz pokrojoną na kawałki włoszczyznę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, ostudzić i obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Wątróbkę obsmażyć z posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem. Zmiksować razem z mięsem na mus. Można dodać po kawałku selera i marchwi z rosołu oraz grzyby, wówczas pasztet będzie bardziej kremowy. Do masy dodać sól, pieprz i przyprawy oraz stopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wyłożyć do salaterek lub foremek i włożyć do lodówki, by zastygła. Pasztet dobrze się kroi, a zarazem świetnie rozsmarowuje na pieczywie.  Można również zrobić z niego paszteciki lub pierożki z ciasta francuskiego lub tradycyjne, z ciasta krucho-drożdżowego.  Do nich barszcz czerwony, oczywiście na wywarze z mięsa do pasztetu. Polecam!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 19 lutego 2013 11:24

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/19 11:46:06:

    Mniam! Wspaniały przepis, godny wypróbowania :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/19 11:57:35:

    Super pomysł:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/19 22:50:43:

    Musi być pyszny ten pasztecik.
    Mówisz, ze prawie wiosna? U mnie zima, że ho ho i nadal pada snieg. A ja chcę wiosne.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/20 11:49:12:

    muszę kidyś w koncu zabrać się za pasztet. Twój mi sie bardzo podoba

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...