Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 18 stycznia 2013

Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam moje ulubione ciasto czyli sernik. Obiecałam sobie, że w karnawale nadrobię zaległości i wymyślę nowe serowe wypieki, które tak bardzo lubi moja rodzinka i koleżanki z pracy... 

Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

Cynamonowo-imbirowy spód: 1 szklanka mąki, najlepiej gryczanej lub pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru.

Masa serowa: 1 kg zmielonego sera białego, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, skórka starta z jednej cytryny, sparzonej i wyszorowanej, 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w dużą kostkę.

Beza: 2 białka, pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny.

Jajko rozkłócić z cukrem, jogurtem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Dobrze rozmieszać, by nie było grudek. Wylać na spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić.

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Jajka i żółtka rozkłócić z serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać trzepaczką, by nie było grudek. Wylać na podpieczony spód i piec w 180oC przez pierwsze 30 minut, potem zmniejszyć temp. do 150oC i piec kolejne 30 minut. 5 minut wcześniej ubić bezę.

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok z cytryny, cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w tej samej temp. aż beza lekko się zrumieni. Studzić w uchylonym piekarniku. Potem studzić na zewnątrz. Ostudzony schłodzić i przechowywać w lodówce.



Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 18 stycznia 2013 18:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • prawdziwek1978 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/18 19:00:29:

    Mniam, mniam, na dzień Babci... pokaż światu tą pychotkę na www.toster.pl

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/18 20:37:59:

    No no, kto by nie lubił takich smaków:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/18 21:17:00:

    Zapowiada sie przepysznie:) Świetne połączenie smakowe:)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/19 09:34:56:

    ale boski! :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/19 12:20:56:

    Cudowne połaczenie - gruszki i imbir:) pozdrawiam

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/19 14:14:00:

    no i super, że przypomniałaś sobie o sernikach, bo Twoje sernikowe wariacje zawsze do mnie przemawiają, gruszka, imbir, cynamon - bardzo trafione zestawienie, pozdrawiam :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/19 17:35:23:

    Dla mnie sernik jak marzenie :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/19 22:03:14:

    z gruszkami? nigdy nie robiłam, ale podoba mi sie taki zestaw

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/19 22:31:28:

    Ach, Patrycjo sernik wyglada wspaniale! I ten spód... mmmm rewelacja!
    Uściski :*

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2013/01/21 19:21:44:

    Wygląda cudownie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...