Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Czerwone pesto z Ajvarem i rukolą

Czerwone domowe pesto świetnie zastępuje sos do pizzy oraz kropka nad i na banalnej kanapce. Można je oczywiście podać tradycyjnie, do makaronu. A powstało z potrzeby zużycia resztek rukoli, parmezanu, Ajvaru i suszonych pomidorów w oliwie. Proporcje podaję na oko.

Czerwone pesto z Ajvarem i rukolą

Składniki: 

duża garść rukoli

1-2 ząbki czosnku

7-8 pomidorów w oliwie

3-4 łyżki oliwy (z pomidorów)

1/2 szklanki tartego parmezanu

1/2 szklanki pestek dyni

1 łyżeczka ziół do pizzy

3-4 łyżki Ajvaru

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)

sól i pieprz 

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić, przechowywać w lodówce. 

Czerwone pesto z Ajvarem i rukolą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 07 stycznia 2013 19:30

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • szana-banana napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/07 19:42:32:

    aż zgłodniałam od samego patrzenia!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/07 20:29:25:

    Uwielbiam pesto, ale domowego czerwonego jeszcze nie jadłam:). Bardzo smakowicie wyglada:) pozdrawiamc iepło

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/08 11:53:51:

    zjadłabym sobie taka kanapeczke ;))

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...