Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 02 grudnia 2012

Wieprzowina słodko-kwaśna z morelami i dynią

Mój sposób na wieprzowinę słodko-kwaśną z dodatkiem marynowanej dyni i moreli, z aromatem pomarańczy oraz curry. Kawałki mięsa zamarynowałam i piekłam w piekarniku. W połowie pieczenia dodałam warzywa i owoce i dopiekłam wszystko aż smaki zmieszały się z sobą. Odparowałam nadmiar sosu z warzyw, a następnie doprawiłam. Sos podałam z ryżem.

Wieprzowina słodko-kwaśna z morelami i dynią

Składniki:

700 g chudej wieprzowiny pokrojonej w kostkę

Marynata:

3 łyżki oleju

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki keczupu

2 łyżki konfitury pomarańczowej 

sól i pieprz

łyżka słodkiej czerwonej papryki

łyżeczka curry

oraz

1 duża cebula

1 świeża czerwona papryka, pokrojona w kostkę

2 marchewki

1 mała cukinia ze skórą, pokrojona w kostkę

5 moreli świeżych - w sezonie, wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki lub suszonych

1 mały słoiczek marynowanej dyni (lub świeżej, pokrojonej w kostkę)

2-3 gałązki posiekanej natki pietruszki 



Składniki marynaty wymieszać, dodać pokrojone mięso i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Umieścić w szczelnym naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia i piec ok. 1/2 godziny. W ty czasie przygotować warzywa. Dodać do mięsa i szczelnie przykryć lub zamknąć rękaw. Piec kolejne 1/2 godziny. Otworzyć naczynie lub rękaw i dopiekać, odparowując większość płynu. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Podawać z ryżem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 02 grudnia 2012 21:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/03 06:45:59:

    Bardzo smaczny pomysł. :-)
    Pozdrawiam ciepło.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/03 07:34:27:

    takie dania to ja bardzo lubię. Fajne dodatki dorzuciłaś do mięska i wszystko bardzo ładnie wygląda noo i apetycznie rzecz jasna

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/04 07:40:18:

    bardzo ciekawe polaczenie smakowe ; ) musze zrobic :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/06 20:42:26:

    Podejrzewam, że dzieki pieczeniu danie jest bardziej aromatyczne:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...