Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 02 listopada 2012

Sernik Tropikalna Wyspa

Już tęsknię za latem... przeglądając zdjęcia motyli do kalendarza. Myśląc o ciepłej porze wymyśliłam sernik, który kojarzy się z ciepłymi krajami. Co powinno się w nich znaleźć? Na pewno owoce dojrzewające w gorącym klimacie. Wybrałam świeżego ananasa, brzoskwinie i banany. Nie mogło zabraknąć moich ukochanych migdałów. Nie są co prawda niebieskie, ale aromat amaretto w połączeniu z owocami przenosi mnie w zupełnie inny wymiar...

Sernik Tropikalna Wyspa

Sernik Tropikalna Wyspa

Ciasto:

150 g mielonych migdałów

350 g mąki krupczatki

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

200 g zimnego masła

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

½ łyżeczki cukru migdałowego

oraz

2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu

Masa serowa:

500 g twarogu śmietankowego

250 g jogurtu greckiego

200 g słodzonego mleka skondensowanego

80 ml likieru amaretto

3 białka, rozkłócone, ale nie ubite

1 łyżeczka cukru migdałowego

oraz owoce: 3 brzoskwinie, ½ świeżego ananasa, 2 duże dojrzałe banany, skórka starta ze sparzonej pomarańczy, cukier do smaku

Sernik Tropikalna Wyspa



Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem, cukrem migdałowym i proszkiem. Połączyć z posiekanym masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Owoce obrać, pokroić w kostkę. Rozwałkować ciasto na kształt koła o śr. 26-27 cm i wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

Składniki masy serowej wymieszać trzepaczką. Wylać na spód. Wyłożyć owoce i skórkę z pomarańczy. Jeśli owoce nie są dość słodkie należy posypać cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować na wymiar średnicy blaszki i wyłożyć na owoce. Wierzch posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić przed rozkrojeniem.

Sernik Tropikalna Wyspa 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 02 listopada 2012 19:28

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 08:16:31:

    Bosssssski:)

  • vanilla.ana napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 08:22:28:

    idealny, sporo kruchego ciasta, no i ten dodatek owoców, wspaniały pomysł!

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 16:05:02:

    Prawdziwie letni sernik, wygląda pysznie,porywam jeden kawałek ze sobą. Pozdrawiam serdecznie :-).

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 16:45:00:

    ja też chcę znowu lato... i taki sernik :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 17:03:24:

    Bardzo fajny, ładny serniczek. Z pewnością smakuje wspaniale. Ja też już tęsknię za wiosną i latem.
    Pozdrówki.:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/03 19:26:34:

    wysmienity!

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/04 15:01:39:

    Sernik wygląda bombastycznie! Marzę o kawałku :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/04 15:42:38:

    rewelacyjny pomysl! wszystko to co lubie, pycha:)

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2012/11/10 19:54:31:

    Smak tego sernika przywodzi mi na myśl tropikalne wyspy :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 13:26:01:

    Niezłe połaczenie smaków ....rzekłabym urzeka już sama nazwa:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...