Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 11 listopada 2012

Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

Z znów pachnie w całym domu drożdżówkami. To chyba najlepsze słodkie bułeczki jakie kiedykolwiek upiekłam. Zniknęły w jeden wieczór. Ciężkie, wilgotne, bardzo mleczne, ze śmietankowym kremem z kaszy manny. Ciasto doskonale się wyrabia i formuje. Przepis własny, na pewno na do powtórzenia nie jeden raz...

Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

Składniki:

500-550 g mąki pszennej

20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

200 ml ciepłego mleka

100 ml słodzonego mleka skondensowanego 

50 g roztopionego masła

1 jajko

oraz 1 jajko z łyżką mleka do posmarowania i biały cukier kryształ do posypania

Krem:

125 ml mleka

125 ml śmietanki

2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

1 łyżeczka cukru waniliowego

4-5 łyżek błyskawicznej kaszy manny 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

 


Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny


Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

W tym czasie przygotować krem. Mleko ze śmietanką zagotować, dodać mleko skondensowane i cukier waniliowy. Powoli, mieszając wsypywać kaszę. Zagotować. Masa powinna być bardzo gęsta. Ostudzić, przykrywając wierzch folią aluminiową.

Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8 części. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć w dłoni. Na środek nałożyć sporą łyżeczkę kaszy i skleić. Ułożyć bułeczki łączeniem do dołu w kształt słońca - jedną na środku tortownicy, a 7 dookoła z równymi odstepami. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze raz w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut aż wierzch nabierze ciemno złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić. Świetnie smakują także na drugi dzień.

Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 11 listopada 2012 19:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość pasjonatka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/11/11 21:44:23:

    oryginalne ;)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/11 22:09:58:

    Ciekawy pomysł !

  • kasiac01 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/11 22:56:59:

    Pięknie puchate i ten krem jest naprawdę ciekawy!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 08:57:58:

    na pewno by mi smakowaly ;)))

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 13:09:24:

    pysznie wyglądają

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 13:31:13:

    Uwielbiam takie odrywane bułasie:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 14:34:27:

    Muszą być pyszne:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...