Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 23 października 2012

Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy

Zdecydowanie smaczniejszy, bo bardziej wyrazisty w smaku niż wcześniejszy Pasztet z cukinii z oliwkami i suszonymi pomidorami. Przepis jak zawsze z głowy, ale dokładnie ważyłam składniki, by umieścić go na blogu. Mam nadzieję, że się skusicie i napiszecie opinię... 

A w dalszej części zapraszam na fotografie z niedzielnej wyprawy na najwyższy polski szczyt Bieszczadów.

Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy 

Pasztet z papryki, cukinii i soczewicy

Składniki:

1,25 kg startej cukinii (waga przed odciśnięciem)

3 duże czerwone papryki

1,5 szklanki czerwonej soczewicy

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 szklanka bułki tartej

4 jajka

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

ew.  3-4 łyżki Ajvaru (pastę z papryki), by uzyskać bardziej paprykowy smak

ew. 4-5 suszonych pomidorów z oliwy dla wzmocnienia smaku

1 łyżka łagodnej pasty curry

2 łyżki słodkiej czerwonej papryki

1 łyżka włoskich ziół

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

bułka tarta i tłuszcz do formy

 

 

Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić. 

Cukinię umyć. Dużą obrać i wydrążyć środki. Zetrzeć na grubej tarce, zaś młode warzywa zetrzeć razem ze skórą i wnętrzem. Delikatnie osolić i zostawić na pół godziny, by puściła sok. Paprykę umyć, wydrążyć środki, pokroić w grubą kostkę. Cebule posiekać w kostkę, delikatnie posolić i poddusić  razem z papryką na małym ogniu, na niewielkiej ilości na oleju lub oliwie z pomidorów. Pod koniec duszenia dodać obrany, zmiażdżony czosnek.

Soczewicę zmiksować na papkę razem z papryką oraz suszonymi pomidorami, jeśli chcemy je dodać dla wzmocnienia smaku. Następnie dodać koncentrat, Ajvar, pastę curry i wszystkie zioła

Cukinię dobrze odcisnąć, jajka rozbełtać. Połączyć z bułką tartą oraz masą z soczewicy i papryki. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić dobrze masę. Wyłożyć do dwóch niewielkich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Piec około 1 godziny w temperaturze 170oC. Ostudzić i wyjąć z blach. Podzielić na porcje i szczelnie zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową. Przechowywać w lodówce. Podawać z pieczywem.

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 23 października 2012 13:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Aneta napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/10/23 14:20:53:

    Przemierzyłam ten szlak na Tarnicę w wakacje. Jak pięknie prezentują się Bieszczady jesienią :) A jeśli chodzi o pasztet, to musi być pyszny. Uwielbiam takie wegetariańskie zamienniki :) pozdrawiam!

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/23 15:36:32:

    Uwielbiam takie pasztety :)

    Wspaniale zdjecia z wycieczki :)

  • Gość Szybkie gotowanie napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/23 15:39:56:

    Dziękuję za dołączenie do akcji:) Robiłam pasztet z soczewicy, ale nie pomyślałabym, żeby dodać cukinię...

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/23 18:36:19:

    ale pieknie wygląda, jak zwykle zapisuję ;) i mam nadzieję ze w niedługim czasie zrobię

  • Gość Istria napisał(a) z 213.156.124.* komentarz datowany na 2012/10/23 19:06:03:

    Świetny pomysł na pasztet! Zapisany do zrobienia:) A Bieszczady cudowne. Kocham góry. Niedawno byłam w Tatrach:)

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/23 20:38:14:

    Apetycznie wygląda ten pasztecik :) Zdjęcia z Bieszczad też piękne :)

  • Gość Nietylkopasta.pl napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/10/23 22:03:01:

    Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. nietylkopasta.pl

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/24 05:46:14:

    Piękne zdjęcia ! A pasztet bardzo smacznie się zapowiada:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/26 11:13:08:

    Piekne zdjęcia, masz fantastycznych Synków:) ...a pasztetu chętnie bym spróbowała na kromce świeżego, domowego chleba:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/26 12:41:33:

    Dziękuję serdecznie za miłe komentarze...
    Jolu, szczególnie na Twoim chlebie pasztet smakowałby wyjątkowo...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...