Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 25 września 2012

Tarta jabłkowa z karmelem i migdałami

Dziś zapraszam na kolejną tartę, tym razem z owocami jak najbardziej jesiennymi, królami sadu... czyli z jabłkami. Na zdjęciu ostatni kawałeczek ciasta....

Tarta jabłkowa z karmelem i migdałami

Wymiary blaszki – tortownica o śr. 23 cm lub kwadratowa blaszka 20 x20 cm

Ciasto:

1 szklanka mąki krupczatki

100 g zimnego masła, posiekanego

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

1 łyżka mleka

2 żółtka

szczypta soli

Sos karmelowy:

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

1 łyżka jasnego brązowego cukru

150 g słodkiej śmietany 30%

Wykończenie:

4 jabłka

50 g płatków migdałowych

pół łyżeczki cynamonu



Składniki ciasta zagnieść, uformować gruby wałek, zawinąć w folię i zamrozić.

Przygotować sos karmelowy. Wszystkie składniki umieścić w nieprzywieralnym rondelku i, mieszając co jakiś czas, gotować do momentu aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany.

Kiedy gotuje się sos, obrać jabłka, wydrążyć gniazda i skroić w dużą kostkę. Ciasto zetrzeć na wierzch blachy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki jabłek, Polać wierzch ciepłym jeszcze sosem, posypać płatkami migdałów i posypać cynamonem. Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 25 września 2012 19:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/25 20:28:33:

    Rzeczywiście, wspaniałe smaki. u mnie też jabłkowo:)

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/25 22:22:00:

    jaaaka pyszna:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/26 18:12:17:

    bosko wygląda!!!!

  • zawszeewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/27 09:46:13:

    Patrycjo, u Ciebie produkcja pełną parą! Samki tarty kuszą i właściwie mogłabym robić JUŻ, bo wszystko mam, ale zaraz do pracy trzeba biec ...

  • Gość Evitaa napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/27 11:50:23:

    Piękny karmelowy kolor :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/28 06:45:51:

    Wspaniałe połączenie smaków. Mniam!:)

  • anahitka9 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/28 15:30:11:

    o lala! jak ma karmel i migdały to już mi się podoba!:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/01 16:57:23:

    Robiłam kiedyś podobną smakowo tartę, z tym, ze bez migdałów:) Była bajeczna:) ....Twoja też mi na takową wyglada:)

  • Gość taster napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/02/03 14:29:33:

    Ten przepis to porażka. Ciasto rzadkie, z kruchym ma niewiele wspólnego. Polewa o konsystencji mleka, powoduje, że ciasta nijak nie można upiec. Góra się przypala, środek niewypieczony. Odradzam zarówno korzystanie z przepisu jak i umieszczanie takich niewypałów w sieci.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 07:29:11:

    To dziwne, bo moje było bardzo kruche. Nie miałam z nim żadnych problemów!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...