Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpis

środa, 19 września 2012

Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Już od dawna myślałam by opracować przepis na czekoladowe ciasto drożdżowe. I wtedy pojawił się smakowity przepis Dorotus. Oczywiście skorzystałam z niego, ale dopiero, kiedy po świeżych truskawkach nie było już śladu.

Cóż, maliny to równie wspaniałe, aromatyczne owoce. Ciasto z ich udziałem wyszło przepyszne. Polecam jeść ciepłe ze szklanką chłodnego mleka!

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.     

Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką 

Źródło: Moje wypieki

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki kakao
130 g drobnego cukru do wypieków
20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
2 duże jajka
100 g masła, roztopionego
310 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
pudełko malin (w oryginale ok. 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych)

Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady. Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60-90 minut).

Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć maliny. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć, lekko przestudzić, podawać pokrojone.

Czekoladowa kruszonka:

150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
150 g zwykłego białego cukru
3 łyżki cukru demerara
110 g mąki pszennej
2 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki mąki pszennej. 

Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 19 września 2012 08:26

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/19 10:42:48:

    ale fajne to ciasto i ile malin mniammm

  • Gość Monisia napisał(a) z aect175.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/19 13:41:28:

    ciekawe:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/19 14:53:48:

    Fajny jest ten przepis. Już u Dorotki mnie zaciekawił. Chętnie go wypróbuje. :)
    Pysznie wygląda, a dodatek malin to swietny pomysł :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/19 15:32:31:

    nigdy takie ciasta nie robilam, ale czuje, ze bardzo by mi smakowalo, ciasto drozdzowe, czekolada i maliny - pycha!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/19 18:12:16:

    Fantastyczny pomysł:)

  • Gość Żródła Czasu napisał(a) z ip-93-154-157-226.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2012/09/19 19:33:02:

    Pierwszy raz spotykam połączenie ciasta drożdżowego z czekoladą. Chyba wypróbuję ze śliwkami. Pozdrawiam serdecznie

  • zawszeewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/19 23:25:17:

    Patrycjo, po tytule posta byłam PRZEKONANA, ze ciasto drożdżowe czekoladowe TYLKO Ty jesteś w stanie stworzyć.. Rozczarowało mnie, ze ono Twoje - nie Twoje...

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/25 11:45:45:

    Kochana czekoladowe drożdżowe jeszcze przede mną .... ale wyglada u Ciebie tak apetycznie, zę zapewne długo czekać nie będzie:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...