Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

Serniki, uwielbiam i piekę bardzo często. No właśnie, prawie wszystkie są u mnie pieczone. Postanowiłam to zmienić i w sobotnie popołudnie przygotowałam serowiec bez pieczenia, w dodatku bez jajek, ale za to z mlekiem w proszku i truskawkowym musem. Spód stanowią zmielone herbatniki maślane i migdały. Sernik jest nie za słodki, prawie jak ptasie mleczko.... I do tego niesamowicie szybki w wykonaniu, wymieszany łyżką...

Przepis dodaję do akcji SeroManiacy. 

 

Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

 

Przepis na tortownicę o średnicy 26-27 cm

Spód:

250-300 g herbatników maślanych

100 g płatków migdałowych

50 g masła

ok. 1/2 szklanki mleka

Masa serowa:

1 kg chudego sera zmielonego  dwukrotnie lub z wiaderka

250 ml śmietany kremówki

1 szklanka mleka w proszku (niegranulowane)

5 łyżeczek żelatyny

2/3 szklanki mleka

2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej)

Mus truskawkowy:

1 szklanka wody

250-300 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek

1 kisiel truskawkowy (na 1/2 l wody)

2 łyżeczki cukru waniliowego 


 

Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

 

Masło stopić, dodać mleko. Ciastka zmielić razem z płatkami migdałów, wymieszać z masłem i mlekiem. Mokrą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem i docisnąć. Odłożyć do lodówki, by spód nieco stwardniał.Żelatynę wsypać do zimnego mleka, podgrzewając rozpuścić. Przestudzić. Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Wymieszać z cukrem i mlekiem w proszku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować mus. Truskawki rozmrozić, wraz sokiem przełożyć do małego garnka. Zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Zmiksować blenderem i jeszcze raz zagotować. W reszcie wody rozpuścić proszek kisielowy i wlać małym strumieniem do masy truskawkowej, ciągle mieszając do zgęstnienia. Dodać cukier waniliowy i ewentualnie zwykły, wymieszać. Zdjąć z ognia. Wierzch przykryć folią aluminiową tak, by stykała się z wierzchnią warstwą musu, co zapobiegnie utworzeniu się "skorupy". Mus ostudzić. Zimny wylać na masę serową i włożyć do lodówki do stężenia (minimum 2 godziny).


1 kisiel truskawkowy (na 1/2 l wody)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 16 kwietnia 2012 20:34

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/16 20:42:41:

    Rany, jest piękny! A ten mus na wierzchu to przyciąga wzrok niesamowicie.
    Bardzo mi się podoba :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/16 21:01:02:

    Ojej, robię sernik na niedzielę:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/16 22:19:50:

    Dla mnie to smak lata. Uwielbiam takie i już.

  • Gość JustinDorothy napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2012/04/16 22:36:30:

    oj zatęskniło mi się za świeżutkimi, pysznymi truskaweczkami :) cudny

  • kuchnia_breni napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/16 22:44:23:

    Niezwykle apetyczny :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/17 06:40:05:

    ale mam smaka na taki sernik :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/17 11:36:35:

    My również uwielbiamy serniki:) ....takie na zimno również ...a jak patrzę na Twój to coraz bardziej zaczynam marzyć o świeżych truskawkach:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/17 21:55:30:

    uwielbiam serniki...a jak widzę w przepisie mleko w proszku to juz zapisuje ;) do zrobienia

  • Gość Mariola napisał(a) z *.mmj.pl komentarz datowany na 2013/05/12 17:50:40:

    Pyszny i lekki serniczek,ja kupiłam w Lidlu mrożone owoce więc wierzch zrobię z owocami i galaretką :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/24 19:04:02:

    wreszcie skorzystałam z przepisu na masę jest fajna w smaku ;)))

  • Gość lucka napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/04/12 12:01:45:

    przepyszne!!! właśnie skończyłam robić!! i chłodzi się w lodówce, a wieczorem go zjemy:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/12 18:57:41:

    To bardzo się cieszę!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...