Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 30 marca 2012

Babka w trzech kolorach z bakaliami

Jak miło, że dziś piątek. Cieszę się. bo w końcu się wyśpię. Jakoś źle funkcjonuję po zmianie czasu i na początku wiosny. Znużenie, senność... Na szczęście pomysłów kulinarnych mi nie brakuje. Wczoraj wymyśliłam taką oto kolorową babkę. Dodaję ją z wielką przyjemnością do akcji: Babki i babeczki oraz Wielkanocne Smaki 2.

Po więcej moich wielkanocnych pomysłów zapraszam na strony: Potrawy na Wielkanoc oraz Słodko na Wielkanoc, które znajdują się po prawej stronie bloga, zaraz po najnowszymi wpisami.

 

Babka w trzech kolorach z bakaliami

 

Składniki:

2 szklanki mąki

1 budyń waniliowy, 1 budyń wiśniowy, 40 g kakao

160 g drobnego cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią (lub kilka kropel aromatu)

1 łyżeczka cukru migdałowego (lub kilka kropel aromatu)

2 płaskie łyżeczki proszku

4 jajka

szklanka jogurtu naturalnego (250 ml)

125 g masła, stopionego

po 3 łyżki suszonej żurawiny żurawina i kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 gorzkiej czekolada i i 50 g białej czekolady (posiekane)

100 g śliwek kalifornijskich (pokrojonych)

60 g płatków migdałowych

oraz dla mocniejszego koloru: szczypta kurkumy lub rozpuszczonego szafranu oraz łyżeczka soku z wiśni lub koncentratu z buraków.

Jajka i jogurt wyciągnąć 2 godziny wcześniej z lodówki. Masło stopić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z jogurtem i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i dobrze wymieszać. Cisto podzielić na trzy równe części. Do jasnej dodać budyń waniliowy, kurkumę (lub szafran) cukier waniliowy (aromat), gorzką czekoladę i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy. Do drugiej części dodać budyń wiśniowy, sok z malin (koncentrat z buraków), żurawinę i płatki migdałowe oraz cukier migdałowy (aromat). Porządnie wymieszać i wyłożyć na żółte ciasto. Do ostatniej części dodać kakao oraz śliwki i białą czekoladę i też dobrze połączyć. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC do "suchego patyczka". Posypać wierzch cukrem pudrem.

Babka w trzech kolorach z bakaliami



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 30 marca 2012 18:56

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • szana-banana napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/30 19:53:14:

    idealny przepis na Święta :)

    pozdrawiam!
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/30 22:55:37:

    o! babki z bakaliami robię, ale takiej tęczowej, to nigdy :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/30 23:46:31:

    Piękna ta babeczka! :)
    Wczoraj Atinka pokazała też trzykolorową babkę, sliczne są takie . :)
    Pozdrowienia

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/31 09:13:32:

    Bardzo ładna baba, ślicznie będzie wygladać na wielknaocnym stole ...a królim urocze ma te klapniete uszy:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/31 10:27:56:

    Świetne są takie kolorowe babeczki, a Twoja jeszcze doprawiona bakaliami :) Pycha:)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/31 12:55:06:

    piekna babka :) bardzo fajny przepis!

    pozdrawiam ;-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...