Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 06 lutego 2012

Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

Te pyszne pszenno-orkiszowe bułki upiekłam z przepisu na chleb orkiszowy, korzystając ze składników podanych przez Dorotę. Zamieniłam część mąki orkiszowej na zwykłą pszenną. Ciasto po wyrośnięciu podzieliłam na 12 rulonów, z których zrobiłam pętelki. Wierzch po drugim wyrastaniu posmarowałam olejem i posypałam sezamem. Są naprawdę przepyszne!

Przepis dodaję do akcji z wariacjami prowadzonej na Durszlaku przez Dream about muffins.

 

Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

 

Składniki na 12 bułek:

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

300 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki soli

1 saszetka (7 g) suchych drożdży lub 12 g świeżych

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

1 łyżeczka miodu

600 ml ciepłej wody

nasiona sezamu i dyni do posypania

 

Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

 

Mąki i sól wymieszać, wsypać drożdże (świeże rozpuścić z częścią ciepłej wody i modem), wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5-10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić o brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1-1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Następnie podzielić na 12 równych części. Rozciągnąć ciasto w rękach i zawinąć w supełek, chowając końce pod spód i układając na blasze posypanej mąką. Zostawić w ciepłym (30oC) piekarniku do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie posmarować olejem, posypać sezamem i ewentualnie pestkami dyni.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, aż bułki się zrumienią. Studzić na kratce.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 06 lutego 2012 19:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/06 20:05:12:

    bardzo podobaja mi sie Twoje buleczki :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/06 20:13:54:

    Piękne te bułeczki są!

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/06 20:21:01:

    Przepiękne bułeczki!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/06 21:05:59:

    Ale bym zjadła:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/06 21:28:17:

    Świetnie wyglądają Mikimamo.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/07 12:34:35:

    w śliczny sposób je zawiazałaś ...a jak orkiszowe to muszą nieziemsko smakować:)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 21:58:22:

    sa wspaniale! :)

  • chanya13 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/09 10:08:21:

    ładne, rumiane bułeczki

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/13 18:23:45:

    Super te bułeczki!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...