Malinowa czerwień

Wpis

środa, 08 lutego 2012

Naleśniki zapiekane z porami, pieczarkami i szynką

Moja rodzinka bardzo lub i naleśniki. Prawie zawsze jemy je z wytrawnym nadzieniem. I często je zapiekam. Najlepszy jest sos pomidorowy cudownie ciągnącym żółtym serem. Żeby było zdrowiej, naleśniki robię z dużym udziałem mąki pełnoziarnistej, nie żałując warzyw, czosnku oraz ziół poprawiających smak i trawienie. Naleśniki, które prezentuję dzisiaj zrobiłam z myślą o akcji Pora na Pora II prowadzonej przez Flowerka oraz akcji naleśnikowej autorstwa Kasi.


Naleśniki zapiekane z porami, pieczarkami i szynką

 

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

1/2 szklanki mleka

2 jajka

sól, szczypta cukru pudru

łyżka oleju

szczypta proszku do pieczenia

olej do smarowania patelni


Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak jogurt pitny sprzedawany w sklepach, czyli nieco rzadsze od śmietany 12%. W razie potrzeby dodajemy nieco wody lub mleka albo dosypujemy mąki.

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej olejem za pomocą pędzelka (polecam silikonowy).

Farsz:

2 pory

30 dag pieczarek

20 dag gotowanej szynki pokrojonej w prostokąty lub kostkę

sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół

masło i olej do smażenia

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

Sos:

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów bez skórki

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka ziół do pizzy

łyżeczka octu balsamicznego

sól i pieprz

oraz 100 g sera żółtego w plastrach (polecam goudę z ziołami)


Pora pokroić w pół krążki, opłukać na sitku pod bieżacą wodą. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Udusić na oleju z masłem oraz odrobiną soli, odparować, dodać natkę i suszone zioła (oregano, bazylię, pieprz). Przełożyć do miski i nieco przestudzić. Można również dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Do porów i pieczarek dodać pokrojoną szynkę i wymieszać. Nakładać po 3 łyżki farszu na połowę każdego naleśnika i zwijać w rulonik. Ciasno układać w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

Sporządzić sos. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać pomidory, koncentrat i ocet winny Dusić chwilę aż składniki połączą się. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie cukrem. Naleśniki zalać sosem, obłożyć plastrami sera i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC. Podawać ciepłe z mieszanką sałat z sosem vinegrette.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 08 lutego 2012 20:34

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • flowerek.com napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 20:51:14:

    Jeszcze nigdy nie jadlam nalesnikow z porem. Super pomysl :) Dziekuje za udzial w akcji. pozdrawiam flowerek.com

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 20:53:58:

    A u nas naleśniki zazwyczaj na słodko.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 20:58:50:

    Bardzo lubię wytrawne naleśniki:)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/08 21:30:33:

    Pysznie się zapowiada ! Lubię takie naleśnikowe zapiekanki :)

  • Gość ewinka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/02/08 22:14:22:

    Właśnie podobne też u mnie były na obiad, tylko bez pieczarek. A do ciasta dałam mąkę gryczaną, świetnie pasuje.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/09 09:12:38:

    Fantastycznie muszą smakować!
    Mniaaam :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/09 13:24:27:

    Kochana swietny pomysł z tym porem w środku, musze wykorzystać porzy kolejnej porcji naleśnikó na wytrawnie:)

  • krokodyll8 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/13 09:46:35:

    Uwielbiam pory. Uwielbiam naleśniki. Bardzo fajny przepis.

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/13 18:24:52:

    Widzę, że Ty jesteś wybitnie po wytrawnej stronie mocy, tak jak ja :P Farsz do naleśników świetny! Na pewno kiedyś wypróbuję!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...