Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpis

środa, 29 lutego 2012

Gołąbki z kaszą jaglaną, wołowiną i grzybami

Dziś zaprezentuję bardzo smakowite gołąbki z kaszą jaglaną zamiast ryżu. Aromatycznym dodatkiem są w nich podgrzybki, a zamiast białej kapusty użyłam bardziej wyrazistej w smakui i bardziej kruchej kapusty włoskiej. Przepis dodaję do akcji Niedoceniana kasza jaglana, ponieważ kaszę ten doceniłam już jakiś czas temu i chętnie zastępuję nią inne węglowodany. Warto wprowadzić ją do menu dzieci, bo zawiera dużo żelaza, ale nie tylko. Jest bezglutenowa, zatem idealna dla chorych na celiakię lub uczulonych na zboża glutenowe.

 

Gołąbki z kaszą jaglaną, wołowiną i grzybami

 

Składniki:

1 duża główka kapusty włoskiej

400 g mielonej wołowiny

2 szklanki kaszy jaglanej

300 g mrożonych podgrzybków (200 g świeżych w sezonie)

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki suszonego majeranku

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

olej

Do duszenia gołąbków:

1,5 szklanki bulionu (użyłam kostki pieczeniowej z papryką i dodałam  łyżkę pasty paprykowej)

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Dodać grzyby i odparować płyn powstały z ich rozmrożenia. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady. Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Gorący bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy całość wywarem. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym. Wcześniej możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na maśle na małym ogniu.

Sos sporządziłam z gęstego soku pomidorowego, wody, kostki pieczeniowo-paprykowej, pasty paprykowej, mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody i pół kubka śmietany. Doprawiłam pieprzem i suszoną bazylią.

 


Gołąbki z kaszą jaglaną, wołowiną i grzybami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 29 lutego 2012 16:27

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/29 17:39:31:

    gołąbki uwielbiam :)))) a w takiej wersji jeszcze nie jadłam, pieknie wyglądają

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/29 20:37:06:

    Super pomysł na gołąbki z kaszą jaglaną. Bardzo mi się podoba:)

  • zawszeewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/29 21:32:34:

    Patrycjo, propozycja świetna, a drugie zdjęcie bardzo bardzo!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/29 23:14:53:

    Mmm, wyglądają po prostu przepysznie! :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/01 10:09:28:

    Też ostatnio zrobiłam gołąbki z mięsem i grzybami ...z tym, ze u mnie było mieso wieprzowo - wołowe i ryż:) ...ale jest to naprawdę pyszne połączenie:)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/01 15:21:47:

    Jakie pyszne, teraz to bym zjadła jednego, wyglądają cudnie !:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/01 16:58:34:

    i takie jedzonko lubie:)

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/01 17:12:38:

    Gołąbki są jedną z moich ulubionych potraw, muszę niedługo także wykonać ;) wyglądają przepysznie

  • mak1903 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/02 17:29:37:

    Nie jestem fanką gołąbków zawijanych, ale uwielbiam kaszę jaglaną. Robię gołąbki w formie "klopsików" (z poszatkowaną kapustą, mięsem, ryżem. Muszę spróbować z kaszą jaglaną.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/02 18:20:58:

    Wiesz Mak. Ja dziś zrobiłam placuszki z kaszy jaglanej z boczkiem i są przepyszne. Wkrótce dodam przepis. Pozdrawiam!

  • Gość Pola napisał(a) z 217.73.179.21.ssi.gliwice.pl komentarz datowany na 2012/10/18 22:49:48:

    Uwielbiam kaszę jaglaną, muszę wypróbować!:)

  • Gość tradycja napisał(a) z emw146.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/19 12:51:36:

    Takie gołąbki w wydaniu Wigilijnym bez mięsa z grzybkami leśnymi dobrze przyprawione zapiekane bądź duszone w niepłukanej kapuście kiszonej podawane z sosem borowikowym.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...