Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 11 grudnia 2011

Piernikowanie i dekorowanie

Święta tuż, tuż... W końcu i ja poczułam ich zapach. A to za sprawą pierniczków, które upiekłam w sobotni wieczór. Wybrałam nowy przepis Doroty Świątkowskiej. To najsmaczniejsze pierniki jakie kiedykolwiek upiekłam. Czekoladowe, z aromatem pomarańczy i korzennych przypraw... Cudowne... A dziś... przez prawie trzy godziny zdobiłam je lukrem białkowym. To "chwila" relaksu po pracowitym tygodniu. Zdobienie pierników bardzo uspokaja, bo wymaga precyzji. Przepis na pierniczki i lukier białkowy znajdziecie pod tym adresem

Tak się złożyło, że pierniczki dodaję do akcji MajankiFlowerka oraz Anahitki.

 

Pierniczki czekoladowe

 

Składniki na kilka blaszek pierniczków:

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki kakao

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)

szczypta soli

skórka otarta z 1 pomarańczy

180 g masła 

1 jajko

3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)

55 g gorzkiej czekolady, połamanej.

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła. Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła. Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca). Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce. Wystudzone pierniczki udekorować.


Pierniczki czekoladowe

 

Lukier do ozdoby:

1 białko

1 szklanka cukru pudru

Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają do tego strzykawek, rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem. Ja użyłam wykałaczki. Dekorować pierniczki. Lukier zastyga niemal od razu.

Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi - wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze się przechowuje przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

Można zrobić również lukier z cukru pudru i wody, jednak ten z białka jest trwalszy i lepiej się przechowuje.


Pierniczki czekoladowe



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 11 grudnia 2011 20:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 20:59:50:

    O matko,ale się napracowalaś:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 21:05:20:

    Pati, one są piękne! Cudownie je udekorowałaś :)
    Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków. :*

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 21:05:56:

    Wspaniałe. Jejku a ja tak do tyłu w tym roku z pierniczkami.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 21:08:49:

    Wiosenko, to był balsam dla mojej duszy...
    Majanko, cała przyjemność po mojej stronie...
    Kabamaigo, miałam w tym roku w ogóle się nie angażować w pierniczenie, ale magia przedświąteczna dopadła i mnie. Przepadłam...

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 21:48:22:

    Kazdy Twoj pierniczek wyglada zjawiskowo! :)

  • chanya13 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 22:06:19:

    Ślicznie udekorowane, porywam jednego albo dwa. Pozdrawiam.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 22:11:48:

    ślicznie je udekorowałaś..;)))

  • trzcinowisko napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 22:33:37:

    Super!!!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/11 23:58:03:

    KOchana cudowne ...musiałaś się nieźle napracować przy dekoracji:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/12 04:38:23:

    Cudowna produkcja!

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/12 08:43:47:

    Piękne pierniczki !

  • Gość Gosia napisał(a) z *.222.224-244.eturbo.pl komentarz datowany na 2011/12/12 09:18:00:

    Cuda napiekłaś. Ja się chyba skuszę na ten Twój przepis, bo święta tuż tuż i juz czas popierniczyć trochę;-) Pięknie je wszystkie ozdobiłaś:-)

  • oksyd74 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/12 15:02:58:

    przepięknie udekorowane, zazdroszczę aż:)

  • ola7 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/12 18:48:36:

    alez duzo tych pierniczkow Ci sie narobilo...przy takim rozpedzie zapraszam do mnie bo ja nie potrafie lepic ciasteczek:(

  • Gość Mihaha napisał(a) z 213.192.79.* komentarz datowany na 2011/12/13 20:31:01:

    Właśnie robię pierniczki wg tego przepisu, spodobała mi się ilość czekolady :) podana ilość 180g dotyczy masła, prawda? bo pojawia się ono w opisie dopiero więc tak podejrzewam :) na pewno będą pyszniaste :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/14 11:07:06:

    Tak, chodzi o masło. Dziękuję za spostrzegawczość.Pozdrawiam serdcznie.

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/23 14:43:49:

    A ja poszłam na łatwiznę kupiłam pisaki lukrowe, ale to na pewno nie to co domowej roboty lukier, życzę zdrowych i wesołych świąt :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...