Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 16 października 2011

Szarlotka brzoskwiniowa w towarzystwie lodów migdałowych

Witam wszystkich serdecznie i zapraszam na ciasto! Dziś szarlotka bez jabłek... za to z brzoskwiniami. Przepis na ciasto dostałam wiele lat temu od mamy. Nieco je zmieniłam. A zamiast szarej renety użyłam brzoskwiń. Po cieście nie ma już wspomnień, dlatego niedługo upiekę je znów, ale tradycyjnie, bo z jabłkami...


Szarlotka brzoskwiniowa w towarzystwie lodów migdałowych

 

Składniki:

3 szklanki mąki z górką, koniecznie krupczatki

250 g masła

2 żółtka (białka zachować)

1 jajko

2/3 szklanki cukru pudru

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany

oraz

1,8 kg brzoskwini lub 2 kg jabłek (szara reneta, antonówka)

cukier kryształ lub brązowy cukier i cynamon

oraz cukier migdałowy do posypania brzoswiń.

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki. Brzoskwinie wypestkować, pokroić na ćwiartki. Jeśli używamy jabłek należy je obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Połowę ciasta rozwałkować na wymiar blaszki, wyłożyć nim spód, ułożyć ciasno owoce. Posypać brzoskwinie cukrem migdałowym, a jabłka cynamonem. Rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć nią owoce. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem. Ja dodatkowo wierzch ciasta posypałam cynamonem. Piec około godziny w temperaturze 180oC. Podawać na ciepło z kulką lodów migdałowych (lub waniliowych).


Szarlotka brzoskwiniowa w towarzystwie lodów migdałowych


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 16 października 2011 19:02

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • slyvvia napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/16 19:23:02:

    Nigdy nie jadłam brzoskwiniowej szarlotki. Wygląda fantastycznie :D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/16 20:25:56:

    Mniam,bardzo by mi posmakowała taka szarlotka brzoskwiniowa.:)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/16 20:39:19:

    Dorodna i bardzo smakowita szarlotka :)

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/16 22:45:58:

    ale musi smakować pysznie, bo tak wygląda. szarlotka brzoskwiniowa to dla mnie nowość. i moje bieszczady...

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/16 23:03:46:

    o takiej szarlotce, to ja nie odmówię :) Pycha:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/17 17:45:06:

    Takiej szarloce z brzoskwiniami to ja mówię "tak":) został jeszcze chopc kawałek? okruszek?:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/17 20:25:35:

    ciacho wyglada wspaniale i pysznie:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...