Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 06 września 2011

Sernik gotowany z wiśniami

Dziś przepis na sernik, do którego masę z sera gotuje się i przekłada ciasta miodowo-czekoladowe. Dodatkowo umieściłam w nim wiśnie i zrobiłam sprawdzoną polewę kakaową. Ciasto można długo trzymać w lodówce, pasuje na każdą uroczystość.

Sernik gotowany z wiśniami

Czekoladowe ciasto miodowe:

470 g mąki

30 g ciemnego kakao

150 g cukru pudru

200 g masła

2 jajka

2 łyżki miodu

2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

Masa serowa:

1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła

3/4 szklanki cukru

100 g masła

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)

4 jajka

1 duży budyń waniliowy bez cukru (na 1 l mleka)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół szklanki mleka

skórka starta ze sparzonej cytryny

duży słoik wiśni w syropie 

Czekoladowe ciasto miodowe:

Przesianą mąkę z kakao wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika zdjąć papier.

Masa serowa:

Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy. Na końcu dodać tartą skórkę z cytryny.

Wiśnie dobrze odsączyć z syropu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Pół porcji wiśni rozłożyć na placku. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część wiśni, resztę masy i przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową

Polewa kakaowa z żelatyną:

4 łyżki cukru

2 łyżki kwaśnej śmietany

3 łyżki kakao

60 g masła

1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Bieszczady...

Maki

Samica czerwończyka nieparka

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 06 września 2011 17:58

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 18:18:57:

    O rany, aż ślinotoku dostalam, wspaniałe jest to ciasto:)

  • Gość StrawberriesCream napisał(a) z 109.76.179.* komentarz datowany na 2011/09/06 18:20:10:

    zrobie na pewno..wyglada bardzo smacznie

  • Gość Justin Dorothy napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/06 18:26:54:

    Przypomniałaś nam o niezawodnym pysznym serniku gotowanym. W Twojej wersji wygląda i zapewne smakuje fantastycznie :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 18:33:40:

    Serdecznie dziękuję, polecam z czystym sumieniem...

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 19:45:33:

    uwielbiam sernik gotowany, z wisniami jeszcze nie jadłam :) pyszny musi być

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 20:05:38:

    bardzo smaczna propozycja:)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 20:34:31:

    Bardzo kuszące ciasto i zdjęcia jak zwykle przepiękne:)

  • Gość Gosia napisał(a) z *.222.224-244.eturbo.pl komentarz datowany na 2011/09/06 21:09:20:

    Krótki opis, a zachęcił mnie natychmiast. Już wiem, co zaserwuję w weekend:-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 21:38:37:

    Wspaniale ciasto ,takiego serniczka jeszcze nie jadłam. Mniam:-)

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/07 15:40:24:

    cudny serniczek, a ta polewa aż mi ślinka kapie :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/07 16:07:12:

    taki serniczek musi swietnie smakowac:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/07 18:47:36:

    Piekłam kiedyś sernik z gotowana masą ..bardzo nam smakował:) ..a z wiśniami to musi być rarytas:)

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/07 18:47:43:

    Patrycjo, sernik gotowany to specjalność mojej mamy - banalny, ale jaki pyszny, w Twojej czekoladowej wersji musiał być równie pyszny:). Biegnę do niezapominajkowa...:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/08 11:26:28:

    wiśnie i ser.. pyszne smaki.

  • Gość bijana napisał(a) z 188.141.39.* komentarz datowany na 2011/09/08 18:02:11:

    jeszcze nie jadlam takiego serniczka a ten wygląda wspaniale!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/14 16:47:58:

    uwielbiam gotowane serniki:)))

  • Gość klementynka napisał(a) z *.strefawifi.kolnet.eu komentarz datowany na 2012/12/04 06:50:44:

    sernik gotowany u mnie na świeta obowiązkowy! robiłam juz na zwykłym cieście, na miodowym a teraz kolej na Twój! pozdrawiam!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/05 08:48:31:

    W takim razie życzę udanego wypieku Klementynko!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...