Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 31 lipca 2011

Ciastka orkiszowe pomarańczowe z żurawiną, migdałami i czekoladą

Jakiś czas temu piekłam przepyszne ciasteczka orkiszowe z przepisu Doroty, dodając do oryginalnych migdały. Tym razem oprócz migdałów i czekolady wzbogaciłam je o żurawinę i skórkę z pomarańczy. Wyszły przepyszne, aromatyczne. Zdecydowanie do powtórzenia!

Ciastka orkiszowe pomarańczowe z żurawiną, migdałami i czekoladą

Składniki:

3 szklanki mąki orkiszowej razowej*

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

225 g masła, zimnego

1 szklanka ciemnego brązowego cukru (dałam jasny)

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)

50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady i 50 g grubo zmielonych migdałów, 50 g pokrojonej suszonej żurawiny oraz skórka starta ze sparzonej całej pomarańczy

Migdały grubo zmielić w malakserze lub posiekać razem z czekoladą i żurawiną. Odłożyć. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę. Wszystkie składniki (oprócz czekolady, żurawiny i migdałów) umieścić w malakserze i zmiksować (razem ze skórką pmarańczową). Wyjąć gotową kulę ciasta i dodać czekoladę, migdały i żurawinę. Jeszcze raz zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką (ja nie spłaszczałam i dlatego moje różnią się nieco wyglądem od oryginalnych).

Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce. 

* można użyć pszennej razowej

Jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie, ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki, migdały i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 31 lipca 2011 15:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/31 16:05:11:

    ja powoli odkrywam mąkę orkiszową do słodkich wypieków :) Ciasteczka wyglądają pysznie, ale to chyba takie zimowe smaki :) pomarańcza, żurawina... z pewnością pachną wspaniale :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/31 16:06:49:

    Fajne i na lato, bo można je na przykład w podróż zabrać. Pozdrawiam serdecznie!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/31 18:25:12:

    nie znam jeszcze mąki orkiszowej, bo na razie przeraża mnie jej cena (przynajmniej u nas):) ...ale słysząłam, ze nadaje wypiekom orzechowy posmak ....a wiec twoje ciasteczka musza smakowac wybornie:) pozdrawiam kochana:)

  • Gość Justin Dorothy napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/07/31 20:07:45:

    Zdrowe, pyszne :) Super wyglądają

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/31 21:08:50:

    Piękne te ciasteczka i podejrzewam ,ze bardzo smaczne:) Z żurawinką,którą bardzo lubię:)
    Pozdrawiam.

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/31 21:42:36:

    Uwielbiam żurawinę, wyjadam ją samą (suszoną), w Twoich ciastkach wygląda idealnie, czyli coś dla mnie - porywam kilka !:)

    Pozdrawiam cieplutko :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...