Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpis

wtorek, 19 kwietnia 2011

Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

Dziś nabyłam mąkę orkiszową, dlatego szybko zdecydowałam się na upieczenie tych sympatycznych zajączków wielkanocnych z przepisu Doroty. Zrobiłam z 2/3 porcji ciasta sześć kicajów. Od razu zamroziłam 4 sztuki do wielkanocnego koszyka. Będą miłym akcentem na Wielkanocnym Śniadaniu...

Przepis dodaję do akcji kulinarnej, prowadzonej przez Mirabelkę.

Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

 

Składniki na około 8-9 bułeczek:

250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub żytniej jasnej)

350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub orkiszowej jasnej)

14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki soli

250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)

150 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)

kilka łyżek mleka ( by ciasto nie było suche przy wyrabianiu)

Do dekoracji:

nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku

białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)


Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

 

Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka.

Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem (do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20-30 minut).

Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :)
Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 19 kwietnia 2011 20:52

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 20:54:55:

    Jak się rozkicają to może jeden wpadnie mi w rękę ;)

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 21:14:05:

    Śliczne Ci wyszły :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 21:16:19:

    Chyba też już przygotuję do koszyczka. Dzieciaki będą zachwycone

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 21:23:17:

    Mam nadzieję, że u Was mąka orkiszowa jest tańsza bo mnie te 10 zł/kg przeraża:) ....a tak dużo mam przepisów z mąka orkiszową.... zajaczki cudowne, byłyby wspaniałe na Wielkanocnym stole:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 21:43:56:

    Jakie one są urocze Patrycjo!:)

  • Gość Kubełek Smakowy napisał(a) z 78-131-189-210.tktelekom.pl komentarz datowany na 2011/04/19 22:21:40:

    Pozytywnie zakręcone. Pewnie już wszystkie odkicały... :D

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/20 06:55:11:

    Ruskaya, czaruj je, to może któryś wskoczy...
    Flusso, dziękuję!
    Kabamaigo, na pewno!
    Jolu, ja zapłaciłam jakieś 3,50 za pełnoziarnistą orkiszową firmy Heliant bodajże.
    Majanko, wielkie dzięki!
    Kubełek Smakowy, tak, do zamrażalnika :)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/20 08:17:54:

    Ale super kicajkowce! :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/20 08:26:04:

    ale fajniutkie...;) super wyglądają...pozdrawiam

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/20 14:31:43:

    Świetne :)

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z adik189.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/04/20 18:48:52:

    He he he.. Ty Czarodziejko ;-)) Jak widać w kuchni nie można się nudzić ;-))


    www.przysmakiewy.pl

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/20 20:32:06:

    urocze zajaczki:)

  • aleksandragab napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/21 21:02:38:

    jakie one są.. pocieszne! :)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/22 20:35:35:

    Fajne sa!:)) Wiesz, że nie robiłam tej sałatki z chrzanem...nie mogłam kupić groszku, może w Kauflandzie jest?
    Zdrowych, radosnych i rodzinnych świąt! Mokrego dyngusa i smacznego jajeczka:))

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/22 23:08:57:


    Spokojnych i rodzinnych świąt.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/23 11:29:47:

    Wesołego Alleluja Kochana Patrycjo!:)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/23 13:46:22:

    śliczne zajączki :) Wesołych Świąt życzę!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/23 17:20:15:

    Bardzo Wam dziękuję.
    Andziu, ja mrożony groszek kupuję np. w Tesco, ale w większości sklepów widziałam w zamrażarkach...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...