Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 06 lutego 2011

Wątróbka w sosie musztardowo-ziołowym

Kolejny ponury dzień. Niby zimowy, ale termometr pokazuje co innego... Słońca brak, choć przynajmniej już nie wieje... I dziś danie w kolorze zaokiennej aury - wątróbka w musztardowo-ziołowym sosie. Na pocieszenie kilka słonecznych fotografii...

Wątróbka w sosie musztardowo-ziołowym

Wątróbka w sosie musztardowo-ziołowym

500 g wątróbki drobiowej

1 duża cebula

1/2 szklanki śmietany

1 łyżka musztardy (miodowej, sarepskiej, kremskiej)

1 łyżka mąki

po łyżce masła i oleju

szklanka bulionu drobiowego

sól, pieprz

po łyżeczce estragonu, lubczyku i majeranku

łyżka posiekanej natki pietruszki

Wątróbka w sosie musztardowo-ziołowym

Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle i oleju. Wątróbkę umyć, oczyścićć z błon i smażyć razem z cebulą na małym ogniu kilka minut, mieszając. Wsypać mąkę, wymieszać i smażyć 1 minutę, po czym wlać bulion i gotować 5 minut. Dodać zioła, musztardę,  zagęścić śmietaną rozmieszaną z kilkoma łyżkami sosu, w którym dusi się wątróbka, zagotować. Na końcu dodać natkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub ćwikłą.

Czerwończyk nieparek

Modraszek

Rusałka admirał

Modraszek argiades

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 06 lutego 2011 14:57

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • misbasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/06 15:27:11:

    A u nas niezmiennie króluje wątróbka z cebulką. Musimy wkońcu spróbować np. tak przyrządzonej. Wygląda bardzo smakowicie :)

  • nemisiek napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/06 15:44:08:

    Wygląda bardzo apetycznie, przepis zachowam, ponieważ planuję kupić wątróbkę,ale nie wiedziałam jak ją przyrządzić:) Zdjęcia motyli bajeczne...ach, już zatęskniłam za latem:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/06 16:41:36:

    U nas dzisiaj ciepło, nawet wiatr ciepły:) ....wątróbka - oj lubię, lubię:) pozdrawiam ciepło

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/06 16:48:26:

    wątróbkę lubię...ale takiej jeszcze nie jadłam...;)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/06 17:04:59:

    Za watrobka bardzo nie przepadam, ale chetnie bym jej sprobowala w tskiej wersji:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/06 17:31:46:

    O, to druga wątróbka w sosie musztardowym ,którą dziś oglądam. Ciekawie sie zapowiada.
    A letnie zdjęcia boskie Patrycja :)
    Pozdrawiam Cie:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/06 19:24:40:

    A ja jakoś za wątróbką nie przepadam. W ogóle podroby jakoś nie bardzo. Jednak sam sos bardzo chętnie z innym mięsiwem :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/07 19:16:16:

    Takiej wątróbki jeszcze nie jadłam ...
    Piękne zdjęcia motyli !:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...