Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 07 stycznia 2011

Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami

Dziś polecam Wam pyszną roladę ze schabu z oryginalnym nadzieniem. Przypuszczam, że bardzo posmakuje przedstawicielom płci męskiej. Moi przyznali mi papierowy medal :)

Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami

Składniki:

1,2 kg schabu

15 dag parzonego boczku

25 dag pieczarek

1/2 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki natki pietruszki (zapomniałam dodać, ale bardzo tu pasuje)

sól i czarny pieprz

2 łyżeczki suszonego majeranku

łyżeczka grubo mielonego kminku

łyżeczka sproszkowanego czosnku lub zmiażdżone 2 ząbki świeżego

olej

Schab umyć, osuszyć, nacinać delikatnie w poprzek, robiąc z niego duży płat, nie rozcinając do końca. Natrzeć olejem, posypać solą, pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odparować na patelni z łyżką oleju oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek i orzechy drobniutko posiekać. Wymieszać z przestudzinymi pieczarkami, dodać majeranek i natkę pietruszki oraz sól i peprz do smaku, wymieszać. Rozłożyć równo farsz na płacie schabu, zostawając wolne brzegi i zwinąć do środka jak roladę. Mięso jeszcze raz natrzeć z wierzchu olejem, natrzeć kminkiem i czosnkiem. Związać bawełnianą nicią i piec w szczelnie zamkniętym rękawie foliowym 1,5-2 godziny. Można do rękawa wlać ok. 1/2 szklanki wody, aby schab był bardziej soczysty. Kroić w plastry bardzo ostrym nożem. Świetnie smakuje z sosem grzybowym, chrzanowym lub musztardowym z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 07 stycznia 2011 11:48

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/07 12:56:48:

    Takie rolady są mega. A o schabowej czytam pierwszy raz! Takie domowe wędliny sprawdzają się doskonale w codziennych posiłkach, jak i na wyjątkowe okazje, imprezy itp. Wygląd mają bardzo apetyczny.
    Ja robię roladę z brzuszka wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=229

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/07 13:31:55:

    ciekawa jestem smaku schabu z pieczarkami :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/07 13:49:52:

    Moim pewnie też by posmakowała.

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/07 15:04:19:

    Mojemu mężowi z pewnością by smakowała, ale to ja jestem bardziej mięsożerna niż On, wiec nie jestem przekonana, kto zjadł by więcej ;)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/07 16:36:41:

    Świetne danie, Patrycja:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/07 17:26:48:

    Jaki fajny pomysł z tymi orzechami!:))

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/07 18:20:58:

    Wygląda wspaniale i orginalnie .... pysznie !:)

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/08 12:32:58:

    Przedstawicielka płci żeńskiej też chętnie by się poczęstowała :D

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/08 22:38:13:

    Serdecznie dziekuję za bardzo miłe komentarze i pozdrawiam gorąco!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/09 22:24:14:

    o matko ale pyszności...;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...