Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpis

niedziela, 16 stycznia 2011

Risotto z warzywami

Bardzo nam ten obiad smakował. Risotto z warzywami zjedliśmy z filetami z kurczaka zawijanymi w plastry cukinii z ziołowo-cytrynowym aromatem. Do ryżu, oprócz wina i masła dodałam cebulę, marchewkę, groszek, czerwoną paprykę i kawałki marynowanej dyni. Wszystko wspaniale się komponowało. Polecam!

Risotto z warzywami

Składniki:

2/3 szklanki ryżu do risotto

duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

2 szklanki bulionu drobiowego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

mała cebula

2/3 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem

1/2 czerwonej papryki

1/2 szklanki marynowanej dyni

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz, najlepiej cytrynowy

W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło, dodać obraną, pokrojoną cebulę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania plynu. Wlać gorący bulion, dodać marchew z groszkiem. W tym czasie pokroić paprykę w kostkę i krótko poddusić na łyżce oleju na osobnej patelni. Dodać do ryżu. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Kilka minut przed końcem wrzucić pokrojoną w paseczki dynię, przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie. Porcja jest na 4 osoby, jeśli jest dodatkiem do mięsa. Jako samodzielne danie wystarcza dla 2 osób.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 16 stycznia 2011 19:39

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/16 19:57:15:

    Mniam,mniam, podoba mi sie takie risotto:)
    Pozdrawiam:)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/16 20:23:45:

    Uwielbiam risotto, pysznie jest u Ciebie i już tak wiosennie ...
    Pozdrawiam :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/16 20:25:44:

    Bardzo lubię risotto a Twoje wygląda rewelacyjnie. Ja robię podobne tylko czasami kurczaka daję do środka a zamiast papryki używam marchewki. Stąd domyślam się, że smakuje wspaniale:)
    Pozdrawiam:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/16 20:28:51:

    Majanko, to rissotto 2 w 1- weglowodany i warzywa :)
    Justyno, ja też bardzo, bardzo..
    Wiosenko, Twoje szafranowe robię jutro do.... kurczaka po cygańsku :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/17 09:06:16:

    bardzo fajny dodatek do kurczaka i juz mi slinka cieknie na taki obiadek:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/17 18:07:45:

    kolorowe i pyszne :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...