Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 23 stycznia 2011

Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem

Kolejne pieczone pierogi. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z twarogiem, korzystając z tego przepisu. Nadzienie natomiast wykonałam, bazując na najlepszym przepisie na makaron tj. Makaron cytrynowy z cukinią, fetą i słonecznikiem.

Z podanych składników wychodzi ok. 40 dużych pierogów.

Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem


Ciasto:

15 g świeżych drożdży

3-4 łyżki gęstej śmietany

250 g twarogu (dałam śmietankowy z wiaderka)

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

ok. 420 g mąki pszennej

Farsz:

ok. 800 g młodej cukinii

kostka (270 g) miękkiej fety

2 łyżeczki włoskich ziół (w tym oregano)

skórka starta z wyszorowanej cytryny i 2 łyżki soku

zmielony czarny pieprz (dałam cytrynowy)

sól

1/2 szklanki ziaren słonecznika

sporo bułki tartej do zagęszczenia farszu

olej do smażenia

Ciasto:

Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut.
Twaróg rozetrzeć na gładką masę, dodać jajko, drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 mąki i cały czas wyrabiając dodawać resztę mąki, aż powstanie gładkie i zwarte ciasto.
Można również nie robić zaczynu drożdżowego, a pokruszone drożdże i śmietanę dodać bezpośrednio do ciasta.
Przykryć i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Cisto nie rośnie za wiele, ale to nie ma wpływu na jego jakość.

Przygotowanie farszu:

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Cukinię umyć, zetrzeć nieobraną na grubej tarce, podzielić na pół i każdą połowę udusić i odparować na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli. Zdjąć z ognia i ostusdzić. Dodać sok z cytryny, zetrzeć skórkę, wsypać zioła, dodać fetę, rozetrzeć z cukinią, dodać słonecznik, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by farsz był gęsty i zwarty.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 2-3 mm (ciasto delikatnie urośnie podczas pieczenia) i kroić na kwadraty o boku ok. 10 cm lub wykrawać szerokim kubkiem. Nakładać po kopiatej łyżceczce farszu, składać po przekątnej lub na pół jeśli wykrawaliśmy koła i sklejać. Przed pieczeniem posmarować oliwą lub jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec ok. 15-18 minut w temperaturze 175 stopni do lekkiego zezłocenia. Podawać ciepłe z gorącą zupą do picia (pomidorową lub kremem serowym).

Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 23 stycznia 2011 08:40

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 10:16:06:

    Jakąś magię ma dla mnie nazwa "pieczone pierogi", aż mi się ich chce koniecznie:) A nigdy nie jadłam pieczonych. Pysznie wyglądają Patrycjo :)
    Pozdrawiam.

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 11:07:23:

    dodatek fety bardzo mi się w tych pierogach spodobał :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 11:17:56:

    Bardzo ciekawy przepis:) Mam ochotę zrobić ale chyba z połowy porcji bo 40 sztuk to trochę za duzo jak dla nas:)

  • ola7 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 12:57:23:

    bardzo fajne te pierogi

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 16:46:22:

    Bardzo ładne Ci wyszły! Ja jeszcze nie robiłam pieczonych pierogów... nawet -myślę sobie- nigdy takich nie jadłam:))

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 16:53:04:

    Pięknie wyglądają, i bardzo apetyczny mają farsz :)))

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 17:28:10:

    och, jakie nadziane.
    taaak, nadzienie mają obłędne.

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 17:44:39:

    cudowne pierozki:) z takim nadzieniem na pewno smakuja wspaniale:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 17:56:02:

    Mikimamo te pierożki wygladają swietnie....kolejny wspaniały pomysł na obiad:) pozdrawiam

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 18:18:12:

    Piękne rumiane pierożki/1 Czy Ty nie mieszkasz gdzieś w pobliżu, żebym mogła wpaść na kilka?!
    Pozdrawiam Cię ciepło:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/23 18:41:07:

    Majanko, magiczne słowa to również te: zrób nas Majanko!
    Paula, feta nadaje ten smaczek...
    Wiosenko, można je mrozić. U mnie rozeszły się momentalnie, bo to dla babć i dziadków z okazji ich święta :)
    Ola, dzięki!
    Andziu, naprawdę mało przy nich pracy, a lepią się lepiej niż tradycyjne!
    Karmelitko, farsz można zmienić, z kurczakiem i fetą też były pyszne!
    Aga, mam ochotę na jeszcze!
    Jolu, moja rodzinka je pokochała...
    Anna Maria, nastepnym razem dam znać :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/24 12:06:59:

    Przepis rewelacyjny, wyglądają mega PYSZNIE !!!:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/24 22:26:29:

    hehe:D Patrycja ,ale czarujesz ;))

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...