Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 01 listopada 2010

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Jeśli lubicie cytrynowe smaki, to z wielką radością polecam Wam ten tort. Masa jest na tyle kwaskowata, że świetnie równoważy słodycz ciasta z bezą. Przepis znalazłam u Edysi. Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm i krążki wcale nie były za wysokie.

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Masa bezowa:
5 białek
150 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
125 g masła lub margaryny
180 g cukru pudru
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki soku z cytryny (pominęłam)
2 łyżki zimnej wody

Krem:
3 cytryny
125 ml wody
100 g cukru kryształu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
500 g śmietany 30%


Białka na masę bezową ubić na bardzo sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier puder, na końcu dodać sok z cytryny.

Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do masy tłuszczowej. Dodać 2 łyżki zimnej wody, sok cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.

Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm (moja miała 24 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut.
Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia (okruszki można zachować do obsypania tortu).

W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.

Przygotować krem: wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z zimną wodą i cukrem. Całość zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gorący płyn cytrynowy. Ostudzić.
Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym kremem.

Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu wierzch i boki tortu. Obsypać wiórkami kokosowymi lub okruszkami z ciasta.

Przechowywać w lodówce.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 listopada 2010 09:13

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/01 09:30:39:

    Wspaniały ten tort Pati! Krem cytrynowy i beza -to chyba smakuje idealnie!:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/01 09:44:27:

    mi na pewno posmakowałby taki tort :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/01 18:15:46:

    Ja bardzo lubię cytrynowe smaki więc chętnie wypróbuję:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/01 18:16:33:

    ale wyglada smakowicie, az slinka cieknie, mniam:)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/01 19:57:09:

    Mmm...ale pyszności u Ciebie!!!

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/04 11:09:37:

    Torcik palce lizać, wyśmienity ...., fajnie też wygląda.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/04 13:06:13:

    Dziękuję serdecznie i bardzo polecam :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...