Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpis

piątek, 05 listopada 2010

Kurczak w jogurcie i płatkach kukurydzianych

Dziś zapraszam na pyszny obiad. "Pałki" z kurczaka w chrupiącej panierce, za to bez zbędnego tłuszczu. W dodatku zaoszczędzamy czas. Mięso marynowane w jogurcie pozostaje soczyste i szybciej się piecze.

Kurczak w jogurcie i płatkach kukurydzianych

8-10 podudzi z kurczaka

1 duży kubek jogurtu naturalnego

przyprawa do gyrosa

2 zmiażdżone ząbki czosnku

słodka papryka

opakowanie płatków kukurydzianych

Mięso umyć, osuszyć. W płaskim, szerokim naczyniu wymieszać jogurt z przyprawami. Zanurzyć w nim mięso, kilka razy poprzewracać. Zostawić pod przykryciem w lodówce na kilka godzin, a nawet na całą noc. Przed pieczeniem pokruszyć dość drobno płatki. Mięso wyjmować z jogurtu, panierować w płatkach z wszystkich stron i układać w naczyniu żaroodpornym. Piec około godziny w temperaturze 180oC aż płatki będą rumiane, a mięso w środku miękkie. Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką lub gotowanymi warzywami.

Kurczak w jogurcie i płatkach kukurydzianych

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 05 listopada 2010 19:28

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/05 20:20:49:

    ale ten kurczaczek wyglada apetycznie:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/05 21:05:23:

    Mam ten przepis w swoich zbiorach i od dawna czeka na realizację:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/05 21:43:28:

    tez mam podobny przepis...i muszę zrobić...;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/05 21:48:22:

    O jak ładnie wygląda, tak chrupiąco! Muszę kiedyś zrobić:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/05 22:06:46:

    Bardzo Wam dziękuję. I polecam kurczaka w takiej formie :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/06 00:05:31:

    pyszny to obiad. zdecydowanie.

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/06 10:07:48:

    Robiłam kiedys. Duzo lepsz niz kurczak w zwykej panierce

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/06 14:15:41:

    Muszę przetestować konieczne ten patent na panierkę!

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/06 14:21:50:

    ja natomiast znam przepis na oddzielnego kurczaka w jogurcie i płatkach.
    u Ciebie widzę dwa w jednym. dobra alternatywa ;]

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/06 17:40:09:

    Taka panierka jest przepyszna, nie tylko do kurczaka - ja próbowałam na tofu :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/07 09:12:41:

    Twój kurczak wygląda wyybornie, to Ja się piszę na taki objadek ;) ...

  • Gość Marzena napisał(a) z jyk186.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/08 10:43:52:

    Witam!
    Uwielbima kurczaka i moja rodzinka także, na pewno wypróbuję go w takiej wersji. Na samą myśl o chrupiącej panierce cieknie mi slinka.Pozdrawiam Marzena

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...