Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 22 października 2010

Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak połączyć smak migdałowy z kajmakiem. I powoli w głowie zrodził się ten przepis. Sernik jest wspaniały, choć słodki i zapychający. Bardzo aromatyczny i... kaloryczny, ale trzeba sobie przecież sprawiać takie przyjemności od czasu do czasu... a przy okazji też innym...

Najpierw kruchy spód z ciasteczkami amaretti, potem warstwa prażonych w miodzie migdałów i kremowa gęsta masa serowa pachnąca krówkami. Kropka nad i to ozdobnik w postaci sosu karmelowego i pokruszonych ciastek amaretti...

Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

Przepis na tortownicę 27 cm.

Spód: 150 g masła, 150 g mąki pszennej, 100 g zmielonych w malakserze lub zblenderowanych ciasteczek Amaretti, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.

Migdały w karmelu: 300 g migdałów, 4 łyżki miodu, 100 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżki likieru Amaretto, 100 g masła.

Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (polecam w tym przypadku Piątnicę), 1 puszka masy kajmakowej o wadze 400 g, 120 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 125 ml śmietany kremówki, 4 całe jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Do dekoracji: kilka łyżek sosu karmelowego, kilka pokruszonych ciastek Amaretti.

Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

Zmielone Amaretti wymieszać z mąką i proszkiem, dodać posiekane masło oraz jajko i szybko zagnieść. Papierem do pieczenia wylepić dno tortownicy o średnicy 27 cm (mniejsza może nie pomieścić masy serowej z takiej ilości sera) i schłodzić na czas przygotowania pozostałych warstw.

Migdały posiekać na średnie kawałki. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód, dodać migdały i Amaretto i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, odczekać minutkę i wylać na spód ciasta. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (góra-dół). W tym czasie przygotować masę serową. Masę kajmakową zmiksować z brązowym cukrem i cukrem waniliowym, porcjami dodawać ser cały czas miksując. Dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Na końcu wlać kremówkę i dodać mąkę. Połączyć z masą serową. Wylać ostrożnie na podpieczoną warstwę migdałów w karmelu. Piec w tej samej temperaturze aż wierzch na środku sernika się zetnie (około 1 godziny). Wyłączyć piekarnik i studzić w nim około 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zupełnie ostudzić i chłodzić kilkanaście godzin w lodówce. Przed rozkrojeniem ozdobić ciepłym sosem karmelowym (skorzystałam z przepisu cuda.wianki, zwykły cukier zastąpiłam ciemno brązowym) i posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti... Polecam z gorzką kawą bez mleka :)

Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 22 października 2010 20:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:23:06:

    Mikimamo nie skłamie jeśłi powiem, ze wygląda mega fantastycznie i dałabym sie zabić za kawałeczek:) pozdrawiam ciepło

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:26:25:

    Wiesz, ja czekałam na efekt z niecierpliwością i nie rozczarowałam się. Rzeczywiście jest mega, mega :) Pozdrawiam ciepło i karmelowo z migdałami :)

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:32:52:

    brzmi fantastycznie, choć z pewnością dla mnie mógłby być ciut za słodki, ale wrażenie robi!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:36:52:

    W rzeczywistości do masy serowej dałam więcej cukru (150 g), więc w przepisie podaję mniej (120 g), bo uznałam, że ciut za słodki. Pozdrawiam piątkowo :)

  • Gość Fuchsia napisał(a) z *.homerton.cam.ac.uk komentarz datowany na 2010/10/22 20:58:08:

    Kajmak + orzechy + ser - idealne połączenie!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,

    kraina-szczesliwosci.blogspot.com/

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:58:37:

    ojej! alez cudenko! a u mnie juz dawno nie bylo sernika...

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:02:07:

    Fuchsia! Dziękuję za zaproszenie, zaglądnę na pewno :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:03:25:

    Cuda.wianko! Twój sos był zwieńczeniem tego dzieła. Jutro chłopcy będą mieli radochę do placuszków maślankowych :)

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:24:12:

    Wszystko, co najlepsze w jednym serniku!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:30:48:

    Miło mi to słyszeć Cukrowa wróżko :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:34:17:

    Wow, wygląda pięknie! Cudowny sernik stworzyłaś!:))

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:40:06:

    Dziekuję Majanko, serniki to moja miłość :)

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:58:13:

    O rany! Nie wiem co napisać, bo mnie zamurowało! Cudowny! To i tak za mało powiedziane - ten sernik to absolutna esencja tego co uwielbiam!
    Pozdrawiam:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 22:02:16:

    Kucharnia - ja już pierwszą ekstazę przeżyłam wczoraj, kiedy do buzi trafił pierwszy kęs. Dziś ochów i achów nie było końca, bo sernik jest dziś jeszcze lepszy!

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 22:28:38:

    ale wyglada rewelacyjnie:) na sam widok wyglada, ze jest przepyszny:)

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 22:34:58:

    Szaleństwo z tym sernikiem! Ale może bez spodu nie byłoby aż tak tragicznie kalorycznie? ;))

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 23:00:10:

    taki sernik to dopiero musi być "niebo w gębie" :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 08:28:41:

    Serniczek palce lizać to nic, że piszesz że jest za słodki, do mojej gorzkiej kawki będzie fantastycznie pasował ! :)
    Pozdrawiam :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 09:25:57:

    Tak Anytsujx, gorzka czarna kawa obowiązkowa!

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 11:11:19:

    robi wrażenie! chętnie spróbowałabym do kawki... bo właśnie piję...

  • marinia napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 12:10:49:

    Wygląda wspaniale.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 12:16:39:

    Myniolinko, chętnie się podzielę :)
    Marinio, dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)

  • spencer2 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 12:22:39:

    :-O
    Obłędny.. Tyle wspaniałości w jednym kawałku.. Wygląda cudownie!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 16:52:01:

    Spencer2 Dziękuję za miłe słowa Taki był słodki, a zjedliśmy w ciągu dwóch dni :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 17:44:17:

    Rewelacja:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 20:06:29:

    Dziękuję Wiosenko :))

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/27 09:26:57:

    o matko kochana!! To przecież sernik idealny :D Jestem pod wrażeniem :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/27 11:06:30:

    Mam nadzieję, że będzie motywacją do upieczenia i zrobienia wpisu w wolnej chwili. Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego :)

  • chanya13 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/30 20:26:09:

    Obłędny, ale wiesz, że uwielbiam serniki. Z chęcią zjadłabym kawałeczek...taki większy.

  • Gość kelly napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/01/24 13:17:02:

    czym mozna zastapic ciasteczka amaretti??

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/24 18:08:36:

    Kelly, możesz je zastąpić zwykłymi ciastkami zbożowymi Digestive lub San. Dostępne w każdym praktycznie spożywczaku.

  • Gość iwcia napisał(a) z *.skarzysko.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/11/22 14:42:40:

    Mam pytanie co do tej kremówki.Ponieważ w przepisie jest co po kolei dodawać do masy serowej ( w tym również kremówkę i mąkę) , a potem jest" połaczyć z masą serową" I tu moje pytanie - czy kremówkę ubija się osobno i dodaje do masy serowej ,czy leje się płynną i miesza się tak jak pozostałe składniki ? Mam ochotę zrobić ten serniczek na andrzejki więc proszę o odpowiedź.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/22 15:04:22:

    Witaj Iwcia! W tym serniku wlewa się kremówkę nieubitą, ale jeśli chceszm by sernik był bardziej puszysty, możesz ją ubić. Tylko wtedy trzeba trochę zmniejszyć temperaturę. Polecam piec przez pół godziny w 180oC, a potem dopiekać w 150oC aż wierzch sernika będzie ścięty. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku!

  • Gość Ewa napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/03/29 13:56:44:

    Serniczek zapowiada się fantastycznie. Podoba mi się w nim wszystko. Zwłaszcza tymi ciasteczkami amaretti mnie kupiłaś... i migdałami.... i kajmakiem. No cudny po prostu jest!:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/29 14:00:11:

    O, już prawie o nim zapomniałam!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...