Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 02 września 2010

Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

Tę pyszną tartę  znalazłam u Viridianki na blogu cioccolatogatto.blox.pl. Przygotowałam ją na kolację z teściami. Chyba trochę ich zaskoczyłam, ale mówili, że bardzo smaczne. Mój mąż uwielbia takie włoskie dania, choć jego mama gotuje raczej tradycyjne polskie potrawy... Jednak teściowa zawsze podkreśla, że jej syn ma w tej sferze małżeństwa wielkie szcżęście... Nie pytając o opinie w innych dziedzinach, dogadzam jej synowi, który dużą część swojego życia skazany był na jedzenie w stołówkach szkolno-akademickich....

Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

Składniki na ciasto kruche (wg. Michela Rouxa):
250g mąki
125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
1 średnie jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drobnego cukru


Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło, jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku mieszamy palcami, potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Mieszamy dopóki wszystkie składniki nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodajemy 40ml zimnej wody (mi wystarczyła tylko łyżeczka), mieszamy palcami z ciastem. Zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Ciasto rozwałkowujemy. Nawijamy na wałek, a następnie odklejamy nad foremką (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Oblepiamy dno i boki foremki. Przejeżdżamy wałkiem po wierzchu formy i odkrawamy nadmiar ciasta. Dwoma palcami lekko ugniatamy ciasto na ściankach, żeby wystawało na około 5mm ponad krawędź foremki. Przed pieczeniem wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut.

Ciasto na dnie foremki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach (5-6). Wykładamy pergaminem i wsypujemy do środka suszoną fasole/groch/ryż. Całość pieczemy 20 minut w temp. 200-220oC (według mnie wystarczy 190oC. Wyjmujemy na chwilę, by zdjąć pergamin wraz z grochem/fasolą/ryżem.

Nadzienie:
250g serka ricotta
1 cukinia, średniej wielkości
3 pomidory, średniej wielkości (dałam 2)
jajko
przyprawa kuchni włoskiej (w oryginale suszone i świeże: bazylia, oregano)
sól, pieprz
parmezan, starty


Ricottę mieszamy z jajkiem, doprawiamy ziołami, przyprawami i parmezanem. Warzywa kroimy w cienkie plastry.

Na podpieczony spód wykładamy serowo-ziołowe nadzienie, układamy naprzemiennie plastry warzyw, posypujemy ziołami i parmezanem. Następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 02 września 2010 19:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 19:38:59:

    Ach, jak pysznie wygląda! Cukinia i pomidory, pyszne!:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 19:44:23:

    Majanko! To takie włoskie smaki, przynajmniej mnie pomidory i cukinia kojarzą się z latem i Italią...

  • eve3.0 napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 19:54:42:

    cudownie się prezentuje :) mniam! cudowne spotkanie pomidora z cukinią :))

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 19:56:16:

    Tak, to duet wyśmienity (polecam też pizzę z obojgiem plus feta)!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 20:24:50:

    Mikimamo zapraszam do zabawy. szczegóły tutaj
    smakmojegodomu.blox.pl/2010/09/Muffiny-mocno-czekoladowe-z-wisniami.html

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 20:41:52:

    Bardzo dziękuję i skorzystam najdalej jutro :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 20:44:21:

    Tarta wygląda wspaniale, uwielbiam cukinię, już widząc to cudo na zdjęciu, wiem, że bardzo by mi smakowało !:)

  • misbasia napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 21:27:41:

    Świetna tarta! :) Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek...

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/02 22:32:20:

    Ja uwielbiam takie tarty. Moje smaki :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...