Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 28 sierpnia 2010

Pieczeń z mielonego mięsa z oliwkami i papryką

Moja ulubiona pieczeń. Z włosko-polskim akcentem. Surową mieszanką (z połowy porcji) faszeruję czasem filet z indyka, który staje się dzięki temu soczysty i wyrazisty w smaku. Polecam na zimno i na gorąco...

Pieczeń z mielonego mięsa z oliwkami i papryką

1 kg mięsa mielonego (zmieliłam 500 g mięsa od szynki oraz dodałam 500 g gotowego mielonego mięsa z indyka)

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

mały słoiczek zielonych oliwek

pół dużej czerwonej papryki

2 jajka

1 sucha kajzerka

2 łyżeczki kminku

łyżeczka czewronej papryki

łyżeczka suszonego lubczyku

pół łyżeczki oregano lub tymianku

sól i pieprz do smaku

Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką. Oliwki i paprykę drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami i przyprawami. Dobrze wymieszać i wyłożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wierzch posypać ziarnami kminku i przykryć folią aluminiową. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180oC. W połowie pieczenia zdjąć folię. Kroić ciepłą jako pieczeń do obiadu lub schłodzoną do chleba. Jako dodatek polecam sos pomidorowo-paprykowy z ziołami lub musztardowy z zielonym pieprzem.

Pieczeń z mielonego mięsa z oliwkami i papryką

Pieczeń z mielonego mięsa z oliwkami i papryką

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 28 sierpnia 2010 20:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/28 20:15:12:

    Fajna pieczeń. Musi fajnie smakowac i pachnieć:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/28 20:23:50:

    Bardzo lubię takie wynalazki:)

  • reve82 napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/28 21:18:36:

    ładnie wypieczona..a ja też mam taką keksówkę..świetnie się w kuchni sprawdza, bo nie muszę jej niczym smarować, jak piekę swoje pasztety, choć akurat moje najczęściej są z nasion strączkowych..hmm..a właściwie to ja jestem mięsożerna, a jakoś do tej pory mięsnego pasztetu czy takiej jak twoja pieczeni to nie upiekłam.....i ten taki zielono-różowy pojemniczek też mam he he ale w nim siedzi herbatka:) pozdrawiam

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/28 21:32:22:

    Fajny pomysł ;) Zapisuję koniecznie do wypróbowania :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/29 11:13:08:

    wygląda przepysznie!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...