Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 29 lipca 2010

Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

Bardzo chciałam połączyć wiśnie z cynamonem. Stąd powstał przepis na ten przepyszny, niebiański sernik. W dodatku masa serowa jest niezwykła. Bardzo mleczna, bardzo śmietankowa i bardzo waniliowa. To za sprawą dodatków i długiego pieczenia. Sernik nie opadł, bo też znaczaco nie urósł, ale i tak z 1 kg sera masa ledwo mieściła się w malakserze. Spód sernika zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, orzechów laskowych i cynamonu. Dzieło wieńczy frużelina na bazie wiśni w syropie, kisielu wiśniowego i szczypty cynamonu... Gorąco polecam!

Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

Spód sernika:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (można zastąpić migdałami)

1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g masła

1 jajko

1 żółtko

Masa serowa:

1 kg sera trzykrotnie mielonego lub dobrego tłustego sera w wiaderku (Uzyłam gotowego sera z Piątnicy)

puszka słodzonego mleka skondensowanego (nie gotować!)

4 jajka

1 białko

125 ml słodkiej śmietany kremówki

ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii

3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Frużelina:

około 400 ml wiśni w syropie wraz z sokiem (bez pestek)

1 kisiel wiśniowy

2 łyżeczki cynamonu

cukier do smaku

Pierwsza porcja dla eksperta

Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić przez ok. 20 minut. Następnie wylepić dno i boki tortownicy (26-27 cm) do 3/4 wysokości. Znowu włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Ser zmiksować z mlekiem i śmietanką. Miksując, po kolei wbijać jajka, dodać białko, cukier waniliowy i ekstrakt. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz dobrze zmiksować. Wylać na ciasto. Piec pół godziny w temperaturze 175oC. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150oC i wierzch sernika przykryć folią aluminiową. Piec w tej temperaturze jescze godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu. Można jeszcze dopiec środek, zdejmując folię i zwiększając znów temperaturę do 175oC (ok. 15 minut). Uważam, że ta metoda świetnie zrobiła temu sernikowi. Nie przyrumienił się i pozostał wilgotny, ale nie był surowy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Gdy sernik będzie jeszcze lekko ciepły należy przygotować frużelinę.

Wiśnie dobrze podgrzać z sokiem. W garnuszku wymieszać kisiel z pół szklanki wody. Wlać do wiśni, ciągle mieszając. Gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Nieco przestudzić. Rozsmarować na wierzchu sernika i schłodzić przez kilka godzin.

Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 29 lipca 2010 15:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/29 19:39:33:

    Wygląda cudownie! Musi świetnie smakować:)
    A jaka fajna fotka z synkiem!:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/29 19:53:04:

    Synek lubi kruszyć łyżeczką ser :)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/30 02:06:25:

    Wyglada wspaniale! rownutki i jeszcze te kolory ;))

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/30 09:10:12:

    Dziękuję i zapraszam po przepisy :)

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/30 09:55:50:

    rzeczywiście wygląda imponująco!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/30 16:23:47:

    Dziękuję, właśnie zajadmy do popołudniowej kawy :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...