Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 08 czerwca 2010

Tort chałwowy z wiśniami

Ten przepyszny tort po raz pierwszy zobaczyłam u Asi na Kwestii Smaku. Czekałam tylko na okazję, by go zrobić. Tylko nie lubię przekrajania biszkoptów, to moja zmora. Dlatego upiekłam trzy oddzielne, każdy z 4 jajek w tortownicy o średnicy 27 cm. Sposób wykonania biszkoptów jest inny niż u Asi, ale zachowałam proporcje. Każdy placek, co ciekawe, urósł na inną wysokość :) W niczym to nie przeszkadza smakowi. Krem chałwowy pasuje tu idealnie. I do wiśni, i do wiórek czekolady, i do biszkoptów. A najlepiej smakuje z kawą (gorzką i bez mleka). Polecam!

Składniki na jeden biszkopt: 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka), szczypta soli, 3 duże łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, dwie łyżki kakao, szklanka cukru pudru, łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

W misce mieszamy mąki, proszek i kakao. Żółtka oddzielamy od białek. Zimne białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas miksując. Wlewamy małym stumykiem ocet, miksujemy. Odstawiamy mikser i małymi porcjami dodajemy suchą mieszankę, delikatnie, ale dokładnie mieszając łyżką. Tak przygotowany biszkopt wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175oC. Wyciągamy i studzimy. Po kilkunastu minutach możemy okroić biszkopt dookoła, zdjąć obręcz i ściągnąć papier. Należy upiec jeszcze dwa takie biszkopty w ten sam sposób.

Masa i dekoracja: 500 g masła (2,5 kostki), 500 g chałwy waniliowej (u mnie Wedel), 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, małe opakowanie mrożonych wiśni, średni słoik wiśni w syropie, ok. 80 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70-90% kakao, ponieważ nie roztapia się w rękach i łatwo się ściera na tarce).

Wiśnie mrożone połączyć z wiśniami ze słoika razem z syropem i odstawić przynajmniej na kilka godzin, potem odcedzić z syropu. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na 3 części. Biszkopty nasączyć mocną zaparzoną i ostudzoną kawą (mnie wystarczyło 2 łyżeczki rozpuszczalnej i pół szklanki wrzątku na trzy biszkopty). Pierwszy biszopt nasączyć kawą, posmarować masą chałwową, wyłożyć połowę wiśni, nałożyć jescze raz cienką warstwę masy. Przykryć drugim biszoptem, nasączyć kawą i znów posmarować kremem, dać drugą część wiśni i cienko posmarować kremem. Przykryć trzecim biszkoptem nasączyć go kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoaldą i schłodzić, najlepiej przez całą noc.

A to jeden z ostatnich kawałków....

Tort chałwowy z wiśniami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 08 czerwca 2010 18:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 19:39:16:

    do czarnej kawy doskonały :)

  • krolewska_rodzynka napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 19:44:27:

    Piękne zdjęcia jakże prawdziwie smacznie wyglądające potrawy. Rany, gratuluje pomysłu i pasji
    POZIOMKA

  • Gość zpotrzebywnetrza napisał(a) z *.128.17.208.static.crowley.pl komentarz datowany na 2010/06/08 19:53:40:

    Och -gdyby nie te durne kilometry juz znałabym smak tego dzieła!!!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 20:12:08:

    Zawsze kupuję do wypieków królewskie rodzynki, wyglądają dostojnie i jest co ugryźć! Dziękuję, że mnie doceniłaś, to naprawdę buduje.... Pozdrawiam :)
    Aga! Może będę miała okazję Cię poczęstować... i mam nadzieję, że przepis jest czytelny :)
    Myniolinko! Ten tort wcale nie jest taki słodki jak myślałam. Nawet dodałam trochę cukru waniliowego. Mój syn, który nie przepada za tortami zjadł na urodzinach swojego brata aż dwa kawałki. Tak samo jego kuzyn znany w rodzinie jako niejadek :)

  • chanya13 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/13 19:52:09:

    Wygląda obłędnie, w smaku pewnie jeszcze lepsze. pozdrawiam

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/13 19:57:16:

    O tak, polecam na tzw. wielkie uroczystości rodzinne. Wysoki i powalający gości na kolana :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...