Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 06 maja 2010

Warstwowa sałatka śledziowa

Warstwowa sałatka śledziowa

W salaterce układamy:

wiórki buraczków marynowanych, odsączone z soku (średni słoik)

filety marynowane w oleju pokrojone w dużą kostkę (5 większych płatów)

kilka łyżek sosu (majonez + jogurt + przyprawy)

jajka ugotowane na twardo, starte na tarce o dużych oczkach (4-5 sztuk)

ogórki kiszone lub korniszony pokrojone w kostkę (słoik wielkości słoika z burakami)

kilka łyżek sosu

marchewki pokrojone w kostkę, ugotowane w łupie, obrane (3 średnie sztuki)

ser żółty starty na grubej tarce (ok. 15 dag)

keczup do dekoracji

posiekana natka pietruszki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 06 maja 2010 12:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ewa napisał(a) z 132.216.217.* komentarz datowany na 2010/08/02 22:23:48:

    Ale wspaniale wyglada ta salatka, niesamowita!
    Kupie sobie takie szklane naczynie i zrobie ja! - do tej pory nie mialam pojecia co mozna w takim naczyniu podac.

    Swietne przepisy, gratuluje Ci takich cudownych drozdzowek - tez sobie pare przepisow zapisalam i popraktykuje.
    Bardzo ladna strona.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ewa z Montrealu

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/03 06:52:16:

    Miło Cię poznać Ewo! Dziękuję bardzo za miłe słowa, to bardzo budujące :) I życzę Ci, by drożdżowe urosło i sałatki smakowały! Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość Ewa z M napisał(a) z 132.216.217.* komentarz datowany na 2010/08/09 20:02:08:

    Czesc!
    To jeszcze raz ja. Śledzi jeszcze nie zrobiłam ale kupiłam sobie to naczynie w dodatku na nóżce. I zrobiłam taką warstwową sałatkę (podaję w kolejności układania): sałata, ogórki, cebula, groszek konserwowy, jajko na twardo w plasterkach, pomidor, zalać sosem = pół szkl. jogurtu i pół szkl. majonezu wymieszane z przyprawami: sól czosnkowa, papryka, pieprz, oregano. Na wierzch posypany starty w wiórki żółty ser i kilka oliwek, przybrane małymi pomidorkami.
    Wstawić do lodówki aby się przegryzło z godzinę.
    Pycha! - a co za prezentacja!

    Serdeczne dzięki za ten pomysł - niedługo zabiorę się za zrobienie "warstwowego" tiramisu w tym naczyniu.
    A później będę wymyślać inne "warstwowce"..

    Pozdrawiam serdecznie,
    Ewa z Montrealu.

    ps. z innej beczki: widziałam gdzieś na Twoim blogu kotlety z ryb, wyglądały wyśmienicie i smacznie (o ile coś może wyglądać "smacznie") niestety nie było przepisu ale to i lepiej bo zainspirowało mnie to do stworzenia własnego. I o dziwo: nigdy w życiu nie robiłam kotletów rybnych, rodzina była zdziwiona ale wszycy orzekli że były super.
    Tak trzymaj MikiMamo! - dzięki za pomysły!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/09 20:12:52:

    Twoja sałatka, Ewo brzmi pysznie, mam na nią wielką ochotę.
    Kotlety z ryb na pewno zrobię na dniach. Na pewno trzeba ryby obgotować w bulionie i mięso zmielić z namoczoną bułką. Przyprawić koperkiem. Opanierować i usmażyć. Można jeszcze dodać jakieś gotowane warzywa np. z bulionu. Tylko danie niezbyt wydajne, zwłaszcza z mrożonych.
    Z warstwowych to polecam sałatkę Gyros (z kurczakiem i sałatą lodową). I pięknie wygląda w tym naczyniu! Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za miłe słowa. A w piekarniku ciasto, o którym dowiesz się pierwsza: kruche, migdałowe, z budyniem i śliwkami :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...