Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 13 maja 2010

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Przepis na to ciasto niedawno zamieściła Dorotus 76 na swoim blogu Moje Wypieki. Wczoraj mimo gorszego samopoczucia postanowiłam je upiec, gdyż w osiedlowym sklepie zobaczyłam rabarbar. Syn, kiedy przyszedł z przedszkola zażyczył sobie ciasto z budyniem i jest pewien, że to on wpadł na pomysł takiego ciasta. Jedynym minusem podczas robienia wypieku było rozsmarowywanie poszczególnych warstw. Może miałam nieco za dużą blaszkę. Tortownica o średnicy 20-21 cm byłaby w sam raz. Na szczęście efekt czyli smak zupełnie mi to zrekompensował. Przepis podaję za Dorotą:

Składniki:
200 g miękkiego masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
185 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
kilka łyżek cukru demerara - do posypania

Składniki na budyń:
2 płaskie łyżki (15 ml) proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
2-3 łyżki cukru
250 ml mleka (1 szklanka)
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżkę cukru z wanilią zamiast zwykłego, dlatego darowałam sobie ekstakt)

Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykly budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo). Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Przestudzić, można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów waniliowych.

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 13 maja 2010 16:15

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Wiola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/05/30 10:13:30:

    Zdjęcia zachęcily mnie do zrobienia tego ciasta i była to dobra decyzja. Ciasto wyszlo przepyszne i znikło w ciągu jednego dnia :) Przyznam że w polowie robienia miałam chęc je wyrzucić bo miałam konsystencje gliny i wydawalo mi się calkowicie nie do zrobienia,także uprzedzam chętnych do upieczenia tego ciasta : nie rezygnujcie w trakcie . Ciasto przypomina zbitą maź nie do ogarnięcia jakby glina ale jak rozsmarujecie to zdecydowanie pięknie urośnie i wyjdzie przepyszne :) Dziekuje za przepis będe robić kolejny raz bo rodzinka nie odpuszcza ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/30 11:21:47:

    To ciasto nie jest z mojego przepisu i też miałam co do niego pewne obawy, ale na szczęście udało się i smakowało wspaniale. Cieszę się, że też masz takie odczucia. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...