Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpis

poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Sałatka brokułowa z czerwoną fasolą i fetą

Wczorajsza kolacja była pierwszorzędna, jak mawiała moja babcia. Choć takich dań nie przyrządzała i nie miała okazji rozsmakować się w daniach i wypiekach swojej wnuczki. Za wcześnie od nas odeszła... Kochała sernik i lody owocowe. Nasza Wandka, bo tak o niej mówiliśmy...

Sałatka brokułowa z fetą i czerwoną fasolą

1 brokuł (nalepiej świeży)

puszka czerwonej fasoli

kostka sera feta

40 g płatków migdałowych

Sos: mały kubek jogurtu lub śmietany 9-12%, 2 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego, sół i pieprz

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze pod przykryciem na półtwardo (ok. 5 minut). Zahartować. Fasolę odcedzić i opłukać. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Płatki migdałowe uprażyć do lekkiego zbrązowienia na suchej patelni. Zrobić sos: jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, wcisnąć czosnek lub wsypać granulowany. Dodać sól i pieprz do smaku. Schłodzić. W slaterce ułożyć różyczki brokuła, wyłożyć fasolę i kawałki fety, delikatnie przemieszać. Przed podaniem zalać sosem i posypać płatkami migdałów.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 kwietnia 2010 16:52

Trackback

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...