Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpis

piątek, 11 grudnia 2009

Sernik migdałowy z polewą toffi

Miłość do migdałów i migdałowych aromatów rozkwitła od kiedy po raz pierwszy upiekłam ten sernik. Przepis powstał na podstawie przepisu Doroty z Moje Wypieki. Zmieniłam jednak proporcje, zamiast ciasteczkowego spodu, robię swój półkruchy migdałowy, a sernik polewam masą krówkową i dopiero potem posypuję płatkami migdałów. Poza tym piekę go na dużej prostokątnej blasze z 1,5 kg sera President, czyli z trzech opakowań. Na tortownicę o średnicy 27 cm potrzeba 1 kg.

Sernik jest delikatny, aromatyczny, mokry, po prostu wspaniały.

Sernik migdałowy z polewą toffi

Sernik migdałowy z polewą toffi

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych migdałów, 1 kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, cukier migdałowy, ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego.

Masa serowa: 1,5 kg sera (najlepiej President 8% tł.), 6 jajek, puszka mleka skondensowanego słodzonego (nie gotować!), 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki likieru Amaretto i tyle samo słodkiej śmietanki (przynajmniej 18%), 1 mały budyń śmietankowy bez cukru, kilka kropel aromatu migdałowego (niekoniecznie), 100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni.

Polewa: gotowa masa krówkowa, 100g płatków migdłowych nieprażonych.

Składniki ciasta szybko zagnieść i schłodzić.

Utrzeć ser z jajkami i cukrem, wlać mleko, śmietankę i likier oraz budyń. Dobrze zmiksować. Na końcu wsypać płatki migdałowe i dobrze wymieszać.

Ciastem wylepić spód natłuszczonej dużej prostokątnej blaszki. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180oC na 1-1,5 godziny. Wierzch można przykryć folią aluminiową, aby sernik za bardzo się z wierzchu nie przyrumienił. Masa ma być na środku dobrze scięta. Wyłączyć piekarnik i wystudzić w nim ciasto. Przestudzony sernik posmarować masą krówkową, którą najlepiej zmiksować, wtedy będzie bardziej płynna. Wierzch posypać nieprażonymi płatkami migdałów. Wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Jeśli ktoś chce upiec w dużej tortownicy, to zmniejszamy ilość sera do 1/2 kg i nie dodajemy już cukru. Natomiast spód pozostaje bez zmian, bo ciastem wylepiamy spód i boki tortownicy.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 11 grudnia 2009 07:57

Trackback

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...